Легендарният треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев няколко месеца отказваше публични изяви заради заболяване. Тази вечер Папата на щангите уважи награждаването на Обединения спортен клуб ЦСКА, където застана пред камерата на Канал 3 и обясни, че вече е добре здравословно.

"Нямаше ме известно време, защото през лятото ме ухапа един кърлеж. Лекуваха ме, сега съм добре вече", обясни Абаджиев, който на 12 февруари ще навърши 83 години.

След ухапването от кърлеж легендата имаше лаймска болест и беше отслабнал няколко килограма, които сега възстановява.

"Преди посещавах лагерите на щангистите, но не им се бъркам в работата. Сега обаче при мен дойде Иван Иванов. Той е първият човек от много отдавна, който се обръща към мен за съвет. Потърси ме и аз изказах мнение, че е тревожно положението и трябва да се стягат. Той сега ме покани да разговаряме за методиката, да им помагам с каквото мога. Иска ме като съветник", обясни Иван Абаджиев.

"Предстои ми да се срещна пак с него, както и със състезателите", каза Папата на щангите.

"Състоянието на целия ни спорт е тревожно, няма какво да се заблуждаваме. Нали видяхте какво стана на Олимпиадата в Лондон 2012 година, доволни ли сте? Моите наблюдения и усещания са, че е опасно и тревожно", притеснен е за българския спорт Иван Абаджиев.

"По мое време, в моя спорт - щангите, парите никога не стигаха. Бюджетът на тежката ни атлетика свършваше още септември. А носехме медали, постоянно имахме големи успехи. Налагаше се да вземат средства от три други спорта, които не можеха да си изхарчат парите. Така ни обезпечаваха до края на годината. Но като цяло щангите с много малко средства постигахме добри резултати", припомни легендарният треньор, родом от Нови пазар.

"Главният фактор е методиката. Сега не е както трябва да бъде. Аз в България съм извън българския спорт от 1984 година, когато така нагласиха нещата, че да ме отстранят. Никой не ме търси - за съвети, за нищо... Сега където Иван Иванов се обърна към мен. А и аз не се натискам да ме търсят", добави Иван Абаджиев.