Вероятно темата не интересува кой знае колко хора. Ако беше преди няколко десетилетия, щеше да е друго, тогава баскетболът беше игра, която пълнеше залите в България. Сега се пълнят точно две зали и половина в страната - тези в Ботевград, Ямбол и наполовина във Варна. Една от тези зали поиска да организира турнира за Купата на България - Ботевград. Логично - съоръжението е чисто ново, атмосферата е като на празник, спомнете си само какво беше на полуфиналите между Балкан и "Левски" миналата година. Кога за последно на мач извън футбола на едно място се събраха 5000 души, изключваме онези страхотни двубои на националния отбор по волейбол?! И така тази зала в Ботевград рискува да остане без турнира за Купата тази година, въпреки че подаде заявка и имаше желание да го организира.

Защо ли?! По ред причини, които обаче отново са част от тъмната страна на ръководенето на баскетбола у нас. Решението на федерацията за домакин на надпреварата (другият кандидат е Плевен) ще стане ясно в четвъртък. Вярно ли е, че вече е било взето кой да организира турнира - а именно старичката зала "Балканстрой" в Плевен. Вярно ли е, че един друг водещ клуб има сериозна намеса (говори се, че е финансова) именно плевенчани да вземат турнира. Вярно ли е, че шефовете в този водещ клуб не искат и треперят от страх да не би Купата да попадне в ръцете на Ботевград. Обяснението им е било: "Балкан стават фаворити. Ако са на финал, как ще играем срещу 5000 души?!" Вярно ли също, че ръководството на федерацията продължава да гали желанията на едни и да не се съобразява с това на други. Всъщност, на федерацията не й пука, че в Плевен домакинът ще отпадне още на първия мач и на всички следващи до финала няма да има кьорав фен. А в Ботевград?!

Защо федерацията начело с Георги Глушков се страхува от...феновете. Да, от феновете, каквито щеше да има в Ботевград и каквито няма да има в Плевен. Не, драги господа и госпожи във федерацията, ако Балкан е на финал, залата в Плевен ще бъде пълна въпреки вашите и на едни други мъже във водещи клубове амбиции. Само че не ви прави чест и не е мъжко да постъпвате така. Дано всичко са само слухове и фенски измислици. И утре да вземете решението, което знаете, че е правилно. Правилно заради българския баскетбол, заради големия и доказан интерес и заради това, че една зала, един град и едни фенове ще живеят с баскетбола четири дни. Накрая нека по-добрият победи, но нали искате да върнете феновете в залите. Така само ги отвращавате. А онези, чийто желания изпълнявате, да се замислят дали е достойно това, което правят. От тях чакаме да развиват българския баскетбол.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ