Двукратният европейски шампион Хавиер Фернандес води със сериозна преднина след кратката програма на шампионата на Стария континент в Швеция, който започна днес, пише Красивата страна на спорта. Състезанието при мъжете премина с доста грешки, като лидерът също не беше застрахован от тях. Малки медали спечелиха Сергей Воронов (Русия) и Михал Брезина (Чехия).

Фернандес получи най-високи оценки и за техника и за презентация, като събра 89.24 точки. Той имаше колебания при приземяването на четворния тулуп и комбинацията от тройни луц и тулуп. Тройният аксел на испанеца обаче беше перфектен. Четирите елемента в програмата му Black Betty получиха ниво на трудност 4.

Вторият Воронов събра 81.06 точки, като остана само с двоен аксел. Оценката му за презентация обаче е трета и под 40 точки. Много силно се представи Михал Брезина, който не направи комбинация, а започна отлично с троен аксел и четворен салхов. С два четворни скока Максим Ковтун е четвърти, а пети и шести се нареждат Петер Либерс и Флоран Амодио.

Интересно е, че седми и осми са състезателите от Израел Алексей Биченко и Даниел Самохин. Големият грешник в днешния ден е Шафик Бесеже. Французинът, който влезе в топ 10 на Световното миналия сезон, беше пълен провал и се нареди 24-и, като зае последното място, даващо право за класиране за волна програма.