Съветът на Европа поиска ФИФА да организира ново гласуване за домакинството на Мондиал 2022, което през 2010 г. беше дадено на Катар. Според Парламентарната асамблея на Съвета на Европа това обаче е сторено напълно незаконно.
 
ФИФА не може да избегне задължението си да организира нов вот, обявиха от ПАСЕ. Членовете на Парламентарната асамблея са приели, че разследването на етичната комисия към ФИФА относно избора на Катар е показало изключително съмнителни практики. Те са отправили остри критики към световната футболна централа заради твърдата позиция да остави първенството в Катар, въпреки резултатите от разследването.
 
„Според нашата резолюция цялото поведение на ФИФА е опит да се замаже един фарс. Учудени сме, че въпреки доказателствата за напълно незаконните действия на Мохамед бин Хамам - даване на пари на африканските федерации за подкрепа на Катар при гласуването, срещу него не са предприети никакви действия“, обяви британският член на ПАСЕ Майкъл Конарти.
 
От Парламентарната асамблея на Съвета на Европа изказват острото си недоволство от условията на работа на служителите по строежите на обектите за Мондиал 2022 и настояват за спешно предприемане на мерки, осигуряващи фундаменталните човешки права на работниците.