Рафаел Надал се прости с възможността да спечели Аустрелиън Оупън за втори път след 2009 г. Испанецът отпадна на 1/4-финалите в Мелбърн, след като отстъпи с 2:6, 0:6, 6:7 (5) на седмия в схемата Томаш Бердих.
 
Още преди участието си на първия за годината турнир от Големия шлем испанецът предупреди, че липсата на сериозна практика в края на 2014 г., заради контузия на дясната китка, може да му попречи да спечели Аустрелиън Оупън. Той отиде в Мелбърн с едва осем изиграни мача след юни миналата година. Въпреки това поставеният под № 2 в схемата тенисист беше считан за един от фаворитите за трофея.
 
Надал спаси два мачпоинта в 12-ия гейм на третия сет и доведе мача до тайбрек. Бердих поведе с 5:2, но успя да стигне до победата при четвъртия си мачпоинт, когато Надал прати своя ретур в мрежата. Това беше едва четвърта победа на чеха в общо 22 мача срещу испанеца, след като беше загубил последните си 17 двубоя с левичаря от Манакор. Следващият съперник на Томаш Бердих ще бъде определен в мача между британеца Анди Мъри и младата надежда на домакините Ник Киргиос.