Петима португалски футболисти са напуснали английския футбол, за да се присъединят към редиците на джихадистите от Ислямска държава в Сирия. Медиите на Острова свързват играчите с лице на име Абдел Маджеб Бери, който е отговорен за редица убийства в азиатската страна.

Сред избягалите през октомври от английски нискоразредни тимове е и Фабио Покас (в кръгчето на снимката), тренирал в академията на Спортинг (Лисабон), в която е израснал и Кристиано Роналдо.
 
Останалите са играчи на възраст между 26 и 28 години, а за един от тях - Сандро Саравия дори се твърди, че е убит. Брат му - Неро Саравия потвърди връзките си с джихадистите, малко преди да бъде екзекутиран американският журналист Джеймс Фоли. Тогава Саравия написа в социалните мрежи - "Съобщение до Америка. Ислямска държава снима нов филм. Благодарим за актьорите".

Други двама португалци - братята Селсо и Едгар Родригес, пък са били на проби в Арсенал, но не ги одобрили, което ги накарало да търсят нов път в живота си. И избрали автоматите и Ислямска държава.