Домакинът Екваториална Гвинея се класира за 1/4-финалите на Купата на Африканските нации, след като в мач от Група „А“ се наложи с 2:0 над Габон в директен сблъсък за класиране в елиминационната фаза. Така тимът на Екваториална Гвинея изравни най-доброто си постижение в историята на турнира. Отборът игра 1/4-финал и през 2012 г., когато прие африканския шампионат заедно с Гана.
 
Хавиер Балбоа откри резултата с точно изпълнена дузпа в 55-ата минута, а резервата Ибан Салвадор гарантира успеха с попадението си четири минути преди края. Той се появи в игра четвърт час по-рано на мястото на Иван Сарандона. С тази победа Екваториална Гвинея събра актив от пет точки и измести Габон от второто място.
 
Гарантиралият се още след вторите мачове в групата участие на 1/4-финалите Конго се наложи с 2:1 над Буркина Фасо. Тиеви Бифума откри в 51-ата минута, а Аристид Бансе изравни в 86-ата. Само минута по-късно конгоанците възстановиха аванса си с попадение на Фабрис Н'Гуеси, който в 75-ата минута замени бившия нападател на „Ботев“ (Пловдив) Феребори Доре. Така Конго финишира на първо място в групата, а Буркина Фасо завършва участието си на Купата на Африканските нации на последна позиция в Група „А“.