Ирак се класира за полуфиналите на Купата на Азия, след като се наложи над Иран със 7:6 след дузпи. Редовното време завърши при резултат 1:1, а след продълженията на таблото светеше 3:3. 

Двубоят се очакваше с огромен интерес не толкова заради футболните качества на двата отбора, колкото заради историческата непоносимост между двете съседни държави. Върхът на омразата е кървавата война, започнала през 1980 година и завършила 8 лета по-късно с поражение за Ирак. Но днес на футболния фронт успехът бе за иракчаните.

Прогнозите, че мачът ще бъде скучен обаче не се оправдаха. Напротив. Зрителите на стадиона в австралийската столица Канбера станаха свидетели на голяма драма.
 
Сардар Азмун даде аванс на персийците в 24-ата минута, но две минути преди почивката тимът на Карлош Кейрос остана с човек по-малко. Мердад Пулади беше изгонен за втори жълт картон в рамките на 20 минути. Ахмен Ясин Гени изравни за иракчаните в 56-ата минута.
 
Юнус Махмуд изведе тимът на Радхи Шенайшил напред в 93-ата минута, но десет минути по-късно Мортеза Пуралиганджи изравни. Дургам Исмаил Давуд върна аванса на Ирак с точно изпълнена дузпа в 116-ата минута, но минута преди края на продълженията Реза Хучанеджад се разписа и прати мача в дузпи.
 
Ехсан Хаджи Сафи пропусна първата дузпа за Иран, но съперникът не успя да се възползва и веднага след това и Саад Абдуламир ал Добджахаве изтърва. Вахид Амири не успя да вкара осмата дузпа за тима си, а пропускът му се оказа решителен, тъй като след него Салам Шакир беше точен за Ирак.
 
Така иракчаните, шампиони на Азия за 2007 г., се класираха на полуфиналите на турнира, където ще се изправят срещу Южна Корея. Двубоят е на 26 януари (понеделник) от 11:00 часа българско време.