Поредният шокиращ резултат на Аустрелиън Оупън е факт. Роджър Федерер отпадна в третия кръг на първия за годината турнир от Големия шлем след загуба с 4:6, 6:7, 6:4, 6:7 от Андреас Сепи.
 
Италианецът започна много силно мача, а това му позволи да пробие сервиса на швейцарската тенис звезда и да спечели първия сет. Сепи продължи да създава проблеми на носителя на 17 титли от Големия шлем, с агресивна игра и точни удари успя да спечели със 7:5 тайбрека на втората част.
 
Федерер отговори в третия сет, в който успя да направи пробив и да намали изоставането си в резултата. Той обаче не успя да навакса пасив от два сета за 10-и път в кариерата си. За последно стори това на Ю Ес Оупън срещу Гаел Монфис.
 
Швейцарецът стигна до тайбрек в четвъртата част и поведе с 4:1, но позволи на Сепи да спечели шест от следващите седем разигравания. Така италианецът спечели тайбрека със 7:5 и елиминира една от големите звезди на съвременния тенис.
 
Това беше първа загуба на Роджър Федерер в 11 мача срещу Андреас Сепи. Швейцарецът не беше отпадал толкова рано на Аустрелиън Оупън от 2000 г., когато за втори път участва на турнира. Следващият съперник на Сепи ще бъде победителят от мача между Ник Киргиос и Малек Джазири.