Най-добрият ни тенисист Григор Димитров продължава уверено напред в първия за годината турнир от Големия шелм – „Аустрелиън Оупън”. 23-годишният българин победи с 6:3, 6:7 (10), 6:3, 6:3 словака Лукаш Лацко и ще играе в третия кръг на надпреварата.

Гришо изпита сериозни затруднения с 99-ия в света Лацко само във втория сет, който бе загубен с маратонски тайбрек – 10:12. В останалите части Димитров стигаше до пробиви, показа своята игра и дори накара публиката да изригне с любимия си „хотдог”.

Димитров си осигури 97 500 долара от наградния фонд и 90 точки за световната ранглиста. Следващият съперник на Гришо е кипъреца Маркос Багдатис, срещу когото нашето момче има 5 победи от 6 мача.

Григор Димитров - Лукаш Лацко 6:3, 6:7(10), 6:3, 6:3

Първи сет
Григор започна отлично мача с ас и спечелен гейм, след което достигна и до равенство при подаването на Лацко. Все пак словакът успя да вземе следващите две разигравания и изравни. Хасковлията отново показа стабилен сервис, след което проби съперника си на нула и дръпна с 3:1.

Лацко направи веднага рибрейк  след непредизвикана грешка на Гришо и успешно разиграване. Последва спечелен сервис гейм за словака и равенството бе възстановено – 3:3.

До края на сета Григор показа класа и взе трите гейма, като при едно от разиграванията показа любимия си „хотдог”, с който вдигна на крака публиката – 6:3 и сет за Димитров.

Втори сет
Григор започна чудесно и проби съперника си още при първия му сервис. Българският тенисист обаче позволи веднага рибрейк, след като направи двойна грешка и след това непредизвикана такава – 1:1. От тук нататък двамата стабилизираха подаването си, което логично доведе от серия спечелени геймове за състезателя, който сервира. При 5:4 в своя полза Гришо еб много близо до пробив и затваряне на сет, но Лацко показа здрави нерви и се измъкна от тежката ситуация.

Стигна се до маратонски тайбрек, в който двамата получиха по три възможности да затворят сета, но не успяха. При 10:9 за Димитров на сервис застана Лацко. Словакът спечели и двете си подавания и получи четвърта възможност да изравни резултата. В най-неподходящия момент Гришо направи двойна грешка и след 10:12 в тайбрека се стигна до изравняване на сетовете.

Трети сет

Григор започна отлично тази част и набързо дръпна с 3:0 Българинът записа гейм на 0 при подаването си, след което набързо проби пак на 0. Лацко успя да вземе второто си подаване, но нямаше никакви шансове да стигне до пробив.

Гришо вземаше лесно подаванията си, а не му бяха нужни и повече пробиви – 6:3 и 2-1 сета за нашето момче.

Четвърти сет
Григор успя да започне по отличен начин тази част и проби още първото подаване на Лацко. Постепенно хасковлията дръпна с 3:1 и по всички личеше, че ще спечели лесно сета, с което и мача.

Словакът получи травма и използва медицински таймаут, който явно му даде сили. 99-ият в света спечели подаването си, след което достиган ид о пробив, за да направи резултата 3:3.

Григор отвърна на удара с нов пробив, като поведе набързо с 0-40, но Лацко показа здрави нерви и стигна до дюс. След това обаче Димитров взе своето. Българинът спечели бързо подаването си и направи резултата 5:3.

Последва сервис за оставане в мача от страна на Лацко. Съперникът на Гришо използва всяка останала капка сила, спаси три мачбола, но при четвъртия капитулира. Топка в мрежата и Григор продължава напред – 6:3.