Легендата на българския футбол Христо Стоичков сподели, че президентът на ФИФА Сеп Блатер и този на УЕФА Мишел Платини са бандити. Камата даде интервю за хондураския спортен ежедневник Diez по време на първия международен спортен конгрес в столицата Тегусигалпа и коментира много теми, сред които "Златната топка", Меси и Роналдо, футбола в Хондурас, както и евентуалния следващ бос на ФИФА.

Щастлив ли сте, че миналата седмица Атлетико елиминира Реал за купата на краля?

- Не ме интересува какво правят тези от Реал (Мадрид). Изстрадаха сблъсъка, защото Атлетико вкара два гола още от първия мач. Реал не направи хубав мач и мисля, че Атлетико съвсем заслужено е краен победител.

Какво мислите за назначаването на Хорхе Луис Пинто за треньор на Хондурас?

- Вие, журналистите, трябва да му помагате, да го ориентирате, а не да умувате защо прави това или онова. Той има голямо желание и иска да постигне това, което направи вече с Коста Рика. Разбира се, няма да е лесно.

Дисциплината е в основата на методите му на работа. Вие какво мислите?

- Аз не бях много дисциплиниран, но не е трудно човек да се адаптира към една група от 20 играчи. Аз трябваше да се променя, не бях свикнал. Ако искаш да побеждаваш, трябва да вървиш с останалите и да слушаш треньора. Само с дисциплина може да триумфираш.

Стана ли Хондурас за смях на Световното в Бразилия?
- Много е трудно да се класираш на световно първенство. Трябва да се чувствате горди с футболистите, които бяха в Бразилия. Не е лесно да се спечели мач на такова първенство, но без съмнение този отбор има бъдеще. Вие говорите за провал на Хондурас, но какво да кажат отбори като този на Испания и Бразилия, дори Италия, които не триумфираха. На световното в САЩ през 1994 г. нашата цел беше само да спечелим един мач. Това не беше правено дотогава и ние успяхме да бием Гърция във втория си мач. Три дни в хотела се радвахме, че вече сме влезли в историята. И ето после дойде и втората победа, после третата… И така.

Какви Ви харесваше най-много от футбола като юноша?
- Има едно “преди” и едно “след” в моята професионална кариера като футболист. На 12-13 години играех в трета дивизия в България. Казваха ми, че съм малък и не мога много да бягам, и затова трябваше доста да поработя, играех с хора от завод “Юрий Гагарин”. Спомням си, че един приятел ме заведе в един град (би трябвало да е Харманли - б. р.) и ми каза, че тук ще живея и играя. В този град не познавах никого и това бяха моите първи стъпки, преминах от трета в първа дивизия.

Една ваша фраза от филма за вас стана много популярна - че имало две възможности, или да станете или футболист, или мафиот. Какво може да ни кажете за това?
- Във филма се сравнявам с героя на най-добрия актьор тогава, мой приятел. Неговият персонаж бягаше от училище и в онези времена за подобно бягство те пращаха в поправителен дом. Аз го правех, защото играех футбол. Тази фраза я казах, защото не станех ли футболист, сигурно щях да съм престъпник. Слава Богу, избрах първото и забравих за второто.

Какъв е животът на родителите ви?
- Преди 4 месеца загубих баща си. Продължавам да помагам на майка ми, брат ми и сестра ми, макар и да съм далеч. Нищо не им липсва.

Има ли тъга в живота ви?
- Да, заради баща ми. Беше сравнително млад, но сега трябва да подкрепям майка ми. В живота е така и колкото и да те боли, трябва да се бориш и да го преодоляваш.

Христо плаче ли?
- Да, много пъти, повече от радост, но в последните месеци от тъга. Не всичко в живота е добро.

Вярно ли е, че Реал (Мадрид) ви отвращава?
- Да, абсолютно.

Ако бяхте сега активен футболист, щяхте да сте като Меси или Роналдо?
- Аз съм Христо Стоичков и когато играех, се сравнявах единствено със себе си. Когато аз започвах, те дори не бяха родени.

Кой беше Меси в онази Барселона, в която вие играехте?
- Бяхме единомишленици. Имахме отбор и един архитект като Кройф. Всички бяха големи футболисти, феномени. Това е предимството на "Барселона", че винаги търси да се подобрява.

“Златна топка” бе спечелена от Кристиано Роналдо. Справедливо ли е това?

- Това е нещо, което Блатер и приятели правят редовно. Какво спечели Роналдо от август (когато започва испанската лига - б. р.) до януари? Една титла само, затова трябва да му дадем „Златната топка”. Ако наградата се даваше преди световното, няма съмнение, че е за Роналдо. Тези неща са абсурдни. Всички знаем, че Блатер е човек, който шантажира. Ще преобърне всичко само и само да се каже, че той е най-добрият президент на ФИФА, но това е лъжа. Такива като него трябва да ги изхвърлят от футбола. Това са едни използвачи.

Обичате да противоречите?
- Такъв съм си, затова на много не им харесва това, което аз казвам. На хората не им харесва да им казваш истината, харесва им да чуват само това, което те искат. Същото се случва и с Платини, който се вози в блиндирани коли, но и двамата (с Блатер - б. р.) са едни бандити.

Кой трябва да е президент на ФИФА?

- Някой, който още не се е “изцапал”, който е чист. В този момент не знам кой точно може да бъде, но трябва да е някой, който иска и работи за доброто на футбола. Сегашните само ги интересува шампанското, дори не знаят имената на футболистите.

Кое е по-трудно: да застанеш пред камерата или да биеш дузпа?
- Да говориш пред камерата, защото трябва да мисля какво да кажа. При дузпите е лесно, засилвам се, удрям с левачката и вътре в мрежата.