Бившият вратар на ЦСКА Райс Мболи и съотборниците му от Алжир обърнаха ЮАР с 3:1 в първия и за двата тима мач от Група „C” на Купата на Африканските нации в Екваториална Гвинея.

Мболи бе на висота за „пустинните лисици” и се отличи с някои страхотни намеси, предотвратявайки на няколко пъти гол във вратата си. Той обаче не успя да стори нищо в 51-ата минута, когато Тусо Фала даде преднина на ЮАР след подаване на Сибисисо Вилакази. Четири минути по-късно южноафриканците пропуснаха чудесна възможност да решат нещата в своя полза, след като Тукело Рантийе не успя да се разпише от дузпа, пращайки топката в напречната греда за късмет на Мболи.

След серията си от пропуски ЮАР се наказа с автогол на Тулани Хлатшвайо в 67-ата минута, а това вдъхна надежди на алжирците, които направиха и пълен обрат. Това се случи в 72-ата минута, когато бранителят на Наполи Фаузи Гулам се разписа за 2:1 след асистенция на халфа на Валенсия Софиан Фегули.

В 83-ата минута звезда на португалския гранд Спортинг (Лисабон) Ислам Слимани сложи точка на спора, оформяйки крайното 3:1 и първата победа на „пустинните лисици” в Екваториална Гвинея. Така Алжир оглави класирането в групата след първите срещи.

Алжир - ЮАР
0:1 Тусо Фала (51), 1:1 Тулани Хлатшвайо (67-автогол), 2:1 Фаузи Гулам (72), 3:1 Ислам Слимани (83)
0.9zMbolhi.jpg