Футболистът от "Б" група Костадин Гаджалов направи изненадващ трансфер от Добруджа в Шотландия, и то в елитен клуб - ФК Дънди. 25-годишният защитник, който е юноша на "Ботев" (Пловдив), разказа пред БЛИЦ как се озова във водения от Пол Хартли тим. И само дни след пристигането от България Гаджалов игра цял мач на висота, стартирайки с убедителна победа в шотландската Висша лига - 4:1 над Мадъруел. В Дънди доволно потриват ръце от факта, че си осигуриха качествено попълнение за отбраната, и то без да плащат за трансферна сума на Добруджа, където Коцето беше основен играч в състава на Светослав Тодоров.  

- Коце, честито за успешния дебют в Шотландия, трудно ли ти беше?
- Благодаря, много съм щастлив, че дебютирах с екипа на ФК Дънди, и то с победа 4:1 срещу Мадъруел. Всяко начало е трудно, но трябва да се боря и да работя усилено.

- Имаш основна заслуга за четвъртия гол, как падна той?
- След центриране от фаул за нас, свалих топката на нашия нападател, той стреля, тя се отби в противник и влезе във вратата.

- Как оценяваш представянето си срещу Мадъруел?
- Не искам да си давам сам оценки. Доволен съм от себе си. Важното е, че победихме.

- Мениджърът Пол Хартли доволен ли е от играта ти? Преди мача каза ли ти нещо по-специално?
- Извика ме в неговата стая преди мача. Каза ми, че ще играя и започвам титуляр. Посъветва ме да съм спокоен и да се концентрирам и всичко ще е наред. Също така всички момчета ме подкрепяха много.

- Осъществи изненадващ трансфер. Как се стигна до преминаването в Шотландия?
- Случи се благодарение на Светослав Тодоров, много съм му благодарен. В началото на декември дойдохме аз и колегата ми от Добруджа Емо Колев на едноседмични проби. Изиграхме и приятелски мач. Треньорът Пол Хартли каза, че е много доволен от нашето представяне. След като се прибрахме в България, ми казаха, че искат да подпишем договор. Mного се зарадвах и на 28 декември бях отново в Шотландия, за да подпиша.

- За какъв период се обвърза с ФК Дънди и защо Емил Колев се озова в Локомотив (Мездра), а не е при теб в Шотландия?
- Договорът ми е за 6 месеца с опция за удължаване. За Емо нямам представа каква е причината.

- Aко не е тайна, за какви пари се играе в Шотландия? Доста повече ли ще получаваш в сравнение с България?
- Това са подробности, които не съм казвал на никого. Важното е да се развивам, не говорим за пари.

- Чувстваш ли се късметлия?
- Разбира се, това е една сбъдната мечта за мен. Ще продължавам да се трудя и да мечтая. Искам да използвам шанса, който ми се откри.

________________1.jpg

- Как се справяш в първите дни в Шотландия, има ли българи, които да ти помагат?
- След всеки изминал ден се чувствам все по-спокоен и по-добре. Има много българи в град Дънди. Запознах се с няколко човека, които са много любезни и ми помагат. Искам да благодаря на Светослав Тодоров, които ми помага изключително много.

- Сам ли живееш? Близките ще ти гостуват ли скоро?
- Да, в момента съм настанен в хотел. Чакам да се преместя в къща. Семейството ми липсва. Имам годеница, която ще дойде скоро при мен. Няма да имам възможност да се прибирам често до България, защото имаме много мачове и постоянно тренираме.

________________2.jpg

- Беше в пловдивските "Ботев" и Локомотив, играл си още в Бдин (Видин), Етър (Велико Търново), за последно в Добруджа. Съжаляваш ли за нещо?
- Не съжалявам за нищо. Имал съм много трудности, които съм преодолял, много радостни моменти. Всичко това ме направи по-силен. В момента искам да се концентрирам върху тренировките и мачовете, които ни предстоят тук - в Шотландия. От изявите ми зависи дали ще стигна до националния отбор.

- Какво се случи в Добрич? Бяхте отличен колектив в Добруджа, но почти всички си тръгнахте след напускането на Светослав Тодоров?
- Наистина сме отличен колектив. Не бяхме, още сме. Той не е съсипан, няма и да бъде. Всички поддържаме връзка и се чуваме почти всеки ден.

________________.jpg

- Сигурно очакваш с нетърпение срещата си срещу Александър Тонев, който е в Селтик. Разговаря ли вече с него?
- Да, ние сме приятели от младежкия национален отбор. Писахме си, разбрахме се да се видим някой ден, но ще е трудно, защото Глазгоу не е много близо, а всеки ден имаме тренировки и програмата е натоварена. Освен за първенство, ФК Дънди и Селтик играем един срещу друг и за Купата на Шотландия. В началото на февруари им домакинстваме от 1/8-финалите - на 7 февруари. Да сме живи и здрави и да играем един срещу друг.

- Шотландците питат ли те за Стилиян Петров?
- О, тук Стенли е на голяма почит. Той е много голяма фигура за целия свят, не само за Шотландия. Всички тук са го запомнили с добро, оставил е отлично впечатление.

- Огромна ли е разликата между футбола в шотландския елит и българката "Б" група?
- Със сигурност тук играта е на много по-високо ниво. Играе се много по-бързо, по-динамично, единоборствата са много здрави. Съдиите рядко отсъждат фаулове, играта не се накъсва.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

________________3.jpg