Атлетико победи Реал с 2:0 на „Висенте Калдерон” в мадридско дерби помежду им от 1/8-финалите в турнира за Купата на Краля в Испания и взе сериозен аванс преди реванша на „Сантяго Бернабеу” след седмица. Така "дюшекчиите" са на път да детронират носителя на трофея от миналия сезон. Това е второ поредно поражение за "кралския клуб" от началото на годината след загубата при визитата на Валенсия (1:2) за първенство.

Завърналият се Фернандо Торес записа повторен дебют за „дюшекчиите”, а треньорът им Диего Симеоне заложи на голям брой резерви. В същото време голмайсторът на „кралския клуб” Кристиано Роналдо бе оставен на скамейката, но се появи в игра след почивката. И с присъствието на португалеца на терена обаче играта на гостите не потръгна.

Още в първата минута Реал можеше да поведе след удар с глава на Серхио Рамос, който скочи над всички при центриране от ъглов удар, но вратарят Ян Облак показа рефлекс и изби топката. Гостите владееха повече топката в първите минути, а Фернандо Торес се отличи с две засади във вреда на Атлетико и не направи нищо запомнящо се през първата част.

В 13-ата минута Гарет Бейл реализира, но голът бе отменен заради явна засада, а в ответната атака Антоан Гризман се изправи сам срещу Кейлор Навас, заменил на вратата титуляра Икер Касияс и отразил удара на нападателя. Кедира и Бензема направиха пропуски за Реал до края на полувремето.

След почивката „белият балет” продължи да действа по-активно, но в 52-ата минута Гарет Бейл пропусна от изгодна позиция. Пет минути по-късно домакините получиха дузпа, след като Рамос и Раул Гарсия се дърпаха един друг и последният падна в наказателното поле на „кралския клуб”, а след това реализира от бялата точка за 1:0.

Торес бе заменен от Коке, а Кристиано Роналдо се появи в игра за гостите на мястото на Хамес Родригес и в 74-ата минута шутира посредствено от фаул. Две минути по-късно след изпълнение на корнер Хосе Мария Хименес с глава простреля Навас за 2:0 и хвърли в екстаз феновете по трибуните. До края на мача „дюшекчиите” запазиха преднината си и така направиха решителна крачка към следващата фаза.

Реваншът на „Сантяго Бернабеу” е след седмица на 15 януари (четвъртък) от 21:00 часа българско време.

Атлетико (Мадрид) - Реал (Мадрид) 2:0
1:0 Раул Гарсия (58-дузпа), 2:0 Хосе Мария Хименес (76)

Атлетико (Мадрид): Облак, Гамес , Годин , Хименес, Лукас, Раул Гарсия , Марио Суарес, Габи , Саул (68 - Туран), Гризман (75 - Манджукич), Фернандо Торес (59 - Коке)

Реал (Мадрид): Навас, Арбелоа (83 - Даниел Карвахал ), Варан, Рамос , Марсело , Иско, Кроос, Кедира , Хамес Родригес (63 - Кристиано Роналдо), Бейл, Бензема (75 - Хесе Родригес)