Сочи 2014
soch.jpgНова година, нов късмет. С тази надежда започна 2014-а за 18 олимпийци, които България изпрати за отличия на Зимната олимпиада в Сочи. Медали, които останаха само химера. За пореден път в последните години се доказа, че стане ли въпрос за големи състезания нашите спортисти не успяват да се доберат до първите места. Единственият шанс за радост бе пред Александра Жекова. Реална възможност за нашето момиче да се качи на почетната стълбичка, която обаче бе погубена. При това с чужда намеса, след като във финала на бордъркроса Сани бе блъсната от италианката Микаела Мойоли и това я остави на пета позиция. А това бе и най-предното класиране на наш състезател в Сочи.

ФК "Левски"

Спортен клуб "Левски" е едно от levski100.jpgнай-старите спортни дружества в България. На 24 май 2014 година навърши 100 години от основаването си. През юбилейната 2014 г. спортистите и отборите завоюваха два пъти повече медали в сравнение с миналата - над 520 медала от държавни първенства. Безспорно лицето на СК "Левски" е футболният отбор. Като изключим бляскавия юбилей на стадион "Васил Левски", "сините" станаха за срам. Четири от общо седем поредни загуби от вечния си съперник ЦСКА бяха записани по време на годишнината, слаба игра, смяна на треньори. Последният силно гласен дори размотава клуба няколко месеца, за да се откаже накрая. Забавяне на заплати с минимум по два месеца. А строежът на Сектор "А", който трябваше да бъде завършен до юбилея, все още е на скеле. Това може да се смята и за "черешката" на тортата. Разбира се, не трябва да се подминава и постоянното натякване на адвокат Тодор Батков, че Газпром ще започне да налива пари в клуба и ще изпрати отбора в небитието. Дано 2015-а бъде по-благосклонна към столетниците и феновете да могат да са радват поне на една европейска трибуна.

Напрежението между Константин Папазов и Александър Везенков

papazov_vezenkov.jpgТреньорът на "Левски" Константин Папазов и наставникът на Лукойл Академик Александър Везенков се спречкаха след интервютата, които дадоха след края на втория мач от финалната серия в баскетболното ни първенство. „Сините“ изравниха на 1:1 след победа със 76:75. Но след нея последва размяна на остри реплики. Докато разгорещеният Папазов даваше интервю за медиите, Везенков говореше за телевизията, предаваща двубоя. Тити чу думите му „превъзбуден олигофрен“, „да отива на „4-и километър“, за да го освидетелстват“ и при завръщането на Везенков при паното за интервюта, където се бяха събрали представителите на медиите, двамата започнаха да се карат. Треньорът на Лукойл избута Папазов, който вървеше след него и отиде пред останалите журналисти. В този момент феновете на „Левски“ започнаха да псуват Везенков и той реши да се върне към съблекалнята. На връщане двамата продължиха със словесните престрелки, но всичко приключи бързо, след като бяха удържани от хората около тях.

Национален отбор по волейбол - мъжеplachi.jpg
През изминалото десетилетие мъжкият национален отбор на България по волейбол донесе много радост на всички нас. А последната радост бе с на пръв поглед разбит психически тим - четвърто място на Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година. Но както тогава, така и сега имаше големи скандали. След Олимпиадата тимът бе поверен на тогавашния помощник на Найден Найденов - Камило Плачи. Но вместо италианецът да качи волейболистите на по-горно ниво, стана точно обратното. Изпаднахме от елитната група на Световната лига, след като записахме само 1 победа от 12 мача. Именно това бе причината Плачи да подаде оставка с мотиви от "личен характер". След това започна престрелка между федерацията и италианеца кой е виновен за падението. И тогава дойде "светлият лъч" на Пламен Константинов. Бившият национал, правещ отлична треньорска кариера в Русия, застана временно начело на "потъващия кораб". Наложи се дори да изгони близнаците Братоеви. За световното първенство в Полша Гибона взе и няколко нови имена. Реалността обаче смаза очакванията и надеждите за силно представяне. Стигна се и до позорното 0:3 от Финландия, което се оказа пето поражение на възпитаниците на Константинов. Така напуснахме турнира като предпоследни във втора група, а освен това повторихме и най-лошото си класиране от Световното в Аржентина през 2002, когато бяхме 13-и.

Стивън Петков и черното тото

stevenpetkov_1.jpgЧерното тото е вирусът на съвременния спорт. Но още по-лошото е, когато той е завладял юноши и младежи. Пипалата на този безсмъртен октопод достигнаха и юношеския национален отбор на България до 19 години. А на преден план излезе името на Стивън Петков. Талант от школата на "Левски", който стигна до договор с шампиона Лудогорец благодарение на силните си изяви с екипа на България. Според информациите футболистът се е срещ­нал с бившия вратар на Локо (Сф) и Видима-Раковски Даниел Гяуров на бензиностанция в Пра­вец, където бяха отседнали юно­шеските ни нацио­нали на лагер пре­ди Евро 2014. МВР разследва информацията, че Гяуров се е опитал чрез играча „X" да накара някои от юношите ни да играят симулативно в мачовете от първенството в Унгария, като срещу това, разбира се, ще получат добри пари. Според слуховете е ставало дума за сума от рода на 10 000 евро. За щас­тие обаче идеята на хората, занима­ващи се с черното тото, не се е осъ­ществила, защото всичко, случило се на бензиностанци­ята в Правец, е стигнало до уши­те на селекционе­ра ни Александър Димитров. Както и самият той разкри, някол­ко момчета от на­ционалния тим са разкрили всичко пред него. В момента Петков продължава да е със спрени права за неопределено време въпреки обжалването.

Национален отбор по баскетбол - мъже
mladenov.jpg
Пиянски скандал разтърси националния отбор на България по баскетбол, за който БЛИЦ ви информира на 21 август 2014 г. Трима от "бандитите", позволили да се омаскарят, са Александър Янев, Павел Маринов и Чавдар Костов. Въпросите играчи са били махмурлии рано сутринта към 5 часа, когато отборът заминал за Холандия. След това трикольорите допуснаха четвърто поражение след 57:66 точки и загубиха всякакви надежди за класиране на Евробаскет 2015. След разкритието започнаха грозни обвинения. "Националният отбор не е изтрезвително отделение! С Георги Глушков не сме пъдари, да ги следим и прибираме от дискотеките", изригна само ден след това на пресконференция националния слекционер Георги Младенов. Виновните пък го обвиниха, че си е "измил ръцете с тях, защото и преди е имало такива случаи". Но дори и без тримата, националният тим допусна пето поредно поражение само три дни след разкритието, отстъпвайки на... Черна гора със 73:83 точки в столичната зала "Универсиада".

Национален отбор по футбол
- мъже
liubo_penev.jpgСпокойно може да се твърди, че от Мондиал 1994 в САЩ българският футбол върви надолу. Независимо от лъча светлина, който получихме през 2004-а с класирането за Европейското в Португалия. След това стана още по-страшно. Смяна на треньори, гонене на футболисти, разправии между ръководство и щаб. Грозно. Но още по-пагубното е, че това продължава. Сега на власт са част от тези, които прославиха България преди вече повече от 20 години. Именно по тяхно настояване начело на националния отбор бе назначен Любослав Пенев. Човекът, който пропусна шампионата в САЩ, защото се бореше рака. И точно той "отлепи" ютията от земята, както обеща. Да, пропуснахме Мондиал 2014 в Бразилия, но се видя, че има надежда. Независимо от незадоволителното качество. И затова очакванията към квалификациите за Евро 2016 във Франция бяха огромни. Започнахме с трудна победа с 2:1 в Азербайджан, за да дойдат пораженията от Хърватия (0:1) у дома, от Норвегия (1:2) като гости и равенството 1:1 с... Малта. Точно тук чашата преля. Заваляха коментари за работата на Любослав Пенев и екипа му, за играта също. И скандалът избухна. Пенев отговори. В телевизионно предаване, силно засегнат, голмайсторът на ЦСКА, Атлетико (Мадрид) и Селта отвърна ударно. С квалификации по адрес на хора от ръководството на Българския футболен съюз. Засегна дори и футболни президенти. Всички искаха, настояваха за оставката му, която той отказваше да подаде. Имаше интересни за обществеността разкрития и от двете страни. Заговори се и за "черно тото", когато начело на тима бе Лотар Матеус. Грозни твърдения, грозни определения. Дори поведението на капитана на отбора Ивелин Попов бе грозно, след като подви опашна след ремито с Малта в София и подмина журналистите. Изглеждаше така, че точно тези, които прославиха българския футбол, ще го убият. Но отново има светъл лъч - начело застана Ивайло Петев. Млад, доказал се у нас специалист, който, по подобие на Любо Пенев, ще трябва отново да прави чудеса от храброст.

Методи Деянов и националите до 19 г.
Методи Деянов е един от специалистите, за които се твърди, че работи чудесно с DEYANOV.jpgподрастващи. И затова заслужено бе назначен за селекционер на България до 19 години, след като работи със същите състезатели, когато те бяха при 17-годишните. Но дали късметът или нещо друго изневериха на него и момчетата му по време на евроквалификациите в Израел, само можем да гадаем. "Лъвчетата" допуснаха три загуби - 1:2 от домакините, и по 1:5 от Украйна и Швеция. Така нашите се простиха с участие на Евро 2015. А и с треньора си, който след този резил подаде оставка, която бе и приета.

Черно тото в "А" група

chernototo.jpgИ за да не е скучен краят на 2014 година, в началото на декември МВР проведе мащабна акция в цялата страна срещу нелегалните залози и манипулирането на резултати на мачове от "А" група, включително и на такива със задна дата. Бяха привикани футболисти на разпит, сред което голмайсторът на Локомотив (Пд) и "А" група Мартин Камбуров, капитанът на ЦСКА и бивш играч на Локо (Пд) Александър Тунчев, футболистът на Локо (Сф) Йордан Тодоров и др. Прокуратурата подготвя обвинения срещу деветима души за участие в черно тото. Със сигурност един от тях ще бъде бившият шеф на ФК Любимец Атанас Сталев, за което БЛИЦ първи ви информира. Със сигурност обвинение ще бъде повдигнато и срещу Мартин Камбуров. Както БЛИЦ вече разкри, в МВР разполагат с телефонен запис, на който се чува как четирикратният голмайстор на „А“ група говори за залози. От МВР издадоха, че ставало въпрос за доста сериозна сума за двубой на Локомотив (Пловдив), в който коефициентът за победа бил 4.5. Очаква се в съдебната зала да бъдат привикани и още известни имена - Александър Тунчев (ЦСКА), Кирил Котев (Черно море), Здравко Лазаров (Монтана) и бившият футболист Анатоли Тонов, носил за кратко екипа на „Левски“. Останалите трима не били толкова известни на спортната общественост. Обвиненията върху Тунчев, Котев, Лазаров и Камбуров са от периода, в който те бяха част от Локомотив (Пд).

Шоуто на Хероhero.jpg
След раздялата на "Левски" с определяния като месия за отбора испанец Пепе Мурсия, стана известно, че новият треньор ще бъде Димитър Димитров-Херо. Но от 1 януари 2015 година. Нещо, което така и не случи. Няколко пъти журналисти стояха с часове на "Герена", за да разберат как са протекли разговорите между Херо и спортния директор и временен треньор Георги Иванов. Но нито Гонзо, нито Димитър Димитров даваха повече информация. Балонът се надуваше. Херо бе по-далеч от "Герена", отколкото обратното. Въпреки това до последно се твърдеше, че това е бъдещият треньор на "сините". Но "спасителят" смени името си, защото Димитър Димитров, както се и очакваше, се уплаши. Вместо план за излизане от кризата, постоянно се тиражираха исканията му. Невъзможни към този момент за изпълнение. Това доведе до спешен разговор с освободения през лятото от Лудогорец Стойчо Стоев, който пък без да му мисли отново се хвърли на дълбоко, където е само за мъже.