Дойде време да направим равносметка на скандалите и паденията в българския спорт през 2014 година. Такива имаше колкото искате, но сме подбрали най-важните и предизвикалите реакция в публичното пространство.

21.jpgЗапочваме от футбола, където съвсем логично бяха най-големите скандали на изминалата година. Две събития спорят за №1 в негативната класация. Едното е скандалът между четвъртите в света, а другото е акцията срещу "черното тото", за която агенция БЛИЦ първа разкри. Освободеният вече бивш селекционер на България Любослав Пенев скочи здраво на бившите си съотборници Емил Костадинов и Йордан Лечков, както и срещу членове на Изпълкома - Атанас Фурнаджиев, Кирил Домусчиев и Венци Стефанов. Вихрушката продължи няколко дни, като не слизаше от новинарските емисии. Един по един почти всички засегнати отговориха на Любослав, а и много бивши и настоящи ръководители взеха отношение по невиждания скандал.

В края на годината българският футбол бе разтърсен от мащабна акция срещу "черно тото". Бяха арестувани за кратко доста известни футболисти, сред които Александър Тунчев, Мартин Камбуров, бяха разпитани още много, сред които Йордан Господинов, Здравко Лазаров, Йордан Тодоров, Иво Иванов и други. Сигналите дойдоха от УЕФА за съмнителни мачове по родните терени. Не е изключено съвсем скоро да бъдат повдигнати обвинения на част от въпросните играчи. Пак около уговорени мачове имаше скандал с юношеския национален отбор до 19 години. Бившият юноша на "Левски" и тогава играч на Лудогорец Стивън Петков бе изхвърлен от футбола заради съмнение за манипулиране на двубои на националния тим.

Сериозен скандал имаше почти през цялата година между ЦСКА и Лудогорец. Той се засили особено през втората половина на годината, в която "червените" дръпнаха сериозно в класирането в "А" група. Избор на съдията за мача през ноември, завършил 1:1, избор на деня на двубоя и още какво ли не занимаваше футболната ни общественост. Последва остра декларация на Стойчо Младенов срещу Лудогорец и Кирил Домусчиев. Треньорът на ЦСКА попита чрез написаното боса на Лудогорец: "Какъв сте вие? Да не сте човекът Господ". Лудогорец отвърна в нова декларация и така напрежението между двата клуба се очаква да се засили значително през новата 2015 година.

Отново в ЦСКА - през лятото трима играчи си тръгнаха не по най-коректния начин. Емил Гъргоров, Джаксън Менди и Омар Косоко напуснаха отбора по време на подготовката в Боровец.

20.jpgВ "Левски" 2014 година също не бе спокойна. Заради слабите резултати и честите провали феновете почти целогодишно бяха на нож с Тодор Батков. Какви ли не декларации и призиви не бяха изписани срещу адвоката, който обаче в края на годината отново доказа, че поне на този етап няма мърдане начело на ръководството. Връх на фенските страсти дойде поредната загуба от ЦСКА - 0:3 в края на октомври. В дните след поражението Батков бе обиждан и наричан "боклук", бе обвинен, че изпълнява партийно поръчение - да убие "Левски". Шефът бе призован да "се махне завинаги", бе наречен "комсомолски секретар". През декември окончателно стана ясно, че Димитър Димитров-Херо няма да поеме "Левски", след което даде пресконференция, на която обвини Гонзо. Георги Иванов му отвърна, но страстите бяха потушени с назначението на Стойчо Стоев на "Герена".

В Локомотив (София) и Берое също имаше скандали през годината. При столичните "железничари" безпаричието беляза няколко тренировки, които минаха под знака на бунт. В Берое българи се обявиха срещу чужденци и се стигна до физическа саморазправа по време на тренировка.

Що се отнася до скандалите с фенове - националният отбор, бе на път да пострада сериозно. На мача с Хърватия български запалянковци атакуваха гостите с факли и ракети. Родният футболен съюз обаче се раззмина само с глоба. И отново фенове, този път на "Ботев" Пловдив запалиха наистина стадион "Лазур" на финала за Купата на България с Лудогорец. Наложи се пожарни коли и пожарникари да гасят пожара, предизвикан от хвърлени димки и факли върху лентите.

В баскетбола мина поредната скандална година. Връх на всичко обаче бе поведението на трима (б.р. - по информация не са били само те) състезатели, които прекалиха с чашката и се появиха махмурлии на тръгване за европейска квалификация с Холандия. Провинилите се бяха Павел Маринов, Александър Янев и Чавдар Костов, които бяха отстранени от селекционера Георги Младенов. "Националният не е изтрезвително отделение", каза по случая Жоро Младенов.

9_1.jpgТочно на 1 март баскетболът стана арена и на ръкопашна схватка. В центъра на скандала бе Константин Папазов, който удари представителя на Рилски спортист Борислав Чилингиров по време на мач от турнира за Купата на България в "Универсиада". Около една седмица скандалът се разнасяше, докато на 6 март Тити Папазов не подаде оставка като национален селекционер. Отново около треньора на "Левски" се завихри друг скандал. По време на полуфиналната серия с Балкан Ботевград обстановката бе нажежена до червено. От "Левски" решиха да се възползват от многочислената ботевградска публика в София и продаваха билети не само за баскетболния мач, а и за предстоящия юбилеен двубой с Лацио, но на цена 19 и 14 лева. Нямаше отделни билети само за баскетболната среща, за която всички от Ботевград бяха дошли. На ответния мач в Ботевград ръководството на Балкан постави цена на билета - 100 лева! На входовете на града бяха изрисувани грозни колажи на магаре, покатерило се върху Папазов. Тити отвърна: "Който иска, да ме чука."

Отново с център баскетболния "Левски" през ноември се развихри страшен скандал на мача с Партизан. Фенове на "сините" нахлуха на терена и млатиха малка сръбска агитка. Ударите бяха кой с какво намери - с колани, остатъци от седалки и още фенски атрибути.