Лукойл Академик ще се раздели с 2014 година непобеден в българското първенство, след като се наложи с 86:76 като гост не Рилски спортист.

Двубоят предложи доста добри моменти, както подобава на дерби, а страхотната стрелба от разстояние изведе вицешампиона до успеха.

Лукойл игра без Чарлз Томас, най-добрия си състезател през сезона, като американецът се завърна късно след коледната мини-ваканция. Христо Захариев дебютира с екипа на Лукойл, като само за 12 минути показа защо "студентите" дълго се опитваха да го измъкнат от Левски.

За Рилски спортист дебют направи опитният Жарко Ракочевич, който също направи впечатляващи включвания, и бе най-полезен от състава на домакините.

Първото полувреме в Самоков бе интересно, равностойно, и без нито един от двата отбора да успее да вземе аванс. На почивката Рилецо водеше с 48:46, но не задържа дълго водачеството в третата част. В нея Лукойл натисна, и позволи на домакините да отбележат само три точки в първите пет минути от полувремето. Две минути преди края на четвъртината, "студентите" за първи път взеха двуцифрен аванс.

Рилецо скъси пак до 5-6 изоставането си, но още няколко тройки на Бруно Шундов върнаха разликата до 10-12, и така тя се запази почти през цялата последна част, за да отиде победата за Лукойл.

Тери Смит завърши с 28 точки за Лукойл, а Морис Къри и Бруно Шундов нанизаха по пет тройки, и приключиха съответно с 21 и 23 точки. Нито един от другите баскетболисти на Академик не успя да запише повече от четири точки.

Ракочевич се отчете с дабъл-дабъл за Рилецо - 16 точки и 10 борби.