Този обзор ще започнем по малко по-различен начин. Ще оставим цар футбол и ще отдадем заслуженото на най-красивите момичета от ансамбъла по художествена гимнастика. През месец септември възпитаничките на треньора Ина Ананиева станаха световни шампионки в многобоя. Нашите грации завоюваха златните медали в Измир, като това бе първата шампионска титла в многобоя след 18 години чакане. Не случайно гимнастичките бяха избрани за отбор на годината, а Ина Ананиева заслужи приза за треньор №1 на България за 2014-та. Освен златото от Измир, което безспорно блести най-ярко, момичетата спечелиха още няколко златни медала на отделни уреди в състезания от Световната купа. Благодарим ви, Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова!

3.jpgГригор Димитров също бе българската спортна гордост през годината. Българинът проби за първи път до Топ 10 на световния тенис, стъпвайки на осмото място. Освен това българинът спечели три титли през сезона на три различни настилки. В унисон с добрия му сезон на корта бе и връзката му с Мария Шарапова, която все още е половинката до него. Цветана Пиронкова също имаше сравнително успешна година, като по-точно е да се каже добър старт на 2014-та. Още през януари пловдивчанката мина през квалификациите на турнира в Сидни, за да стигне до финала и победи Анджелик Кербер.

Във футбола почти всичко през изминалата 2014 година бе под знака на Лудогорец. Отборът от Разград стана за трети пореден път шампион на България, а през май спечели и Купата на страната, след като победи "Ботев" Пловдив на финала в Бургас. През август Лудогорец оформи требъла си, след като спечели и Суперкупата след нов мач с "Ботев", този път спечелен с 3:1. Отборът ръководен от Кирил Домусчиев влезе в групите на Шампионската лига след уникална драма с дузпи срещу Стяуа. Геройството на Козмин Моци го превърна в герой за разградчани, а Домусчиев обяви, че ще бъде кръстена трибуна на негово име. В групите с Реал Мадрид, Ливърпул и Базел - Лудогорец, спечели четири точки. Тимът победи Базел в София и взе точка от Ливърпул след равенство 2:2.

4_1.jpgЕсента на ЦСКА също трябва да бъде причислена към върховете и успехите на 2014 година. "Червените" за поредна година стартираха от нулата, градяха отбор и правеха селекция в движение, но финишираха на първо място преди зимната пауза, оставяйки Лудогорец зад себе си. Надмощието на ЦСКА над вечния съперник "Левски" бе ознаменувано с нови поредни победи в дербитата - през 2014 година те бяха точно пет.

Юношеският национален отбор на България до 19 години се класира на Европейското първенство в Унгария. Постижение, което батковците на този етап могат само да си мечтаят.

В баскетбола 2014 година донесе три отличия на "Левски" - титла, купа и трофея от Балканската лига. Требълът бе исторически за "сините", които прекъснаха хегемонията на Лукойл Академик. Сега, в края на годината, обаче всичко в "Левски" е пред разруха, след като отборът стана заложник на проблемите с основния спонсор.

На Олимпиадата в Сочи Александра Жекова бе единствената ни светлина в тунела. Чаровната сноубордистка отново затвърди мястото си в световния елит на този спорт, заемайки пето място в крайното класиране. Ако не беше инцидентът с италианката Мойоли, Сани можеше да донесе и бронзов медал.

5.jpgБоксьорката Станимира Петрова е една от малкото ни световни шампионки през годината. Тя спечели златен медал на Мондиала в Корея в края на месец ноември. Колежката й Стойка Петрова стана европейска шампионка в началото на юни в Букурещ.

В борбата Александър Костадинов стана европейски шампион, както и Станка Златева. В традиционно силния за България през годините спорт - вдигане на тежести, Иван Марков и Ивайло Филев станаха европейски шампиони през април. По-късно - през ноември, Иван Марков стана световен вицешампион, след като спечели златен медал в изхвърлянето, но в крайна сметка се задоволи със сребро в крайното класиране.

Станилия Стаменова стана европейска шампионка на едноместно кану. Мирослав Кирчев стана световен вицешампион на 1000 метра едноместен каяк. Атлетът Митко Ценов също се представи повече от успешно, след като подобри рекорда на Михаил Жеилев от 1969 година на 3000 метра стипълчейз.

Не бива да подминаваме и постиженията на нашите спортисти с увреждания. Гергана Баръмова стана европейска шампионка по бадминтон за глухи в началото на септември. Ружди Ружди стана европейски шампион на гюле на Европейското по лека атлетика за хора с увреждания. На 100 метра златен медал завоюва Радослав Златанов, Стела Енева също стана европейска шампионка на диск и гюле.