ЯНУАРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Парагвайският Олимпия (Асунсион) си навлече гнева на хуманитарните организации и на обикновените хора, след като уволни уругвайския футболист Себастиан Еъри. Причината за решението – играчът не можел да изпълнява служебните си задължения заради лечение на рак.
* Масимилиано Алегри беше уволнен от треньорския пост на Милан, който заемаше от лятото на 2010 г. Той остави „росонерите“ на 11-о място в класирането след загуба с 3:4 от слабака Сасуоло и на 10 точки от Зона Европа.
 
ПЛУВАНЕ
3_1.jpg* Легендарния плувец Йън Торп беше приет в болница, за да се лекува от алкохолизъм и депресия.
 
ФЕВРУАРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Норвежкият шампион Стрьомсгодсет претърпя унизителна загуба с 0:15 от Локомотив (Москва) в контролна среща, играна в Марбея. Резултатът остави съмнения за нещо нередно, дори за черно тото. Още повече, че след молба на норвежкия тим съдията прекрати мача шест минути преди края.
 
ЗИМНИ СПОРТОВЕ
* Зимните олимпийски игри в Сочи започнаха с гаф на церемонията по откриването, когато една от снежинките не се отбори, за да бъдат образувани петте олимпийски кръга.
* Русия имаше голямата амбиция да спечели олимпийската титла по хокей на лед на собствена територия, но се провали на четвъртфиналите, където загуби от Финландия.
 
МАРТ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Датският нападател на Арсенал Никлас Бендтнер вбеси Арсен Венгер, след като стана ясно, че в пияно състояние е събул панталоните си в такси и се е държал неприлично.
3_2.jpg* Американският новинарски телевизионен канал CNN си навлече гнева на футболните фенове от цял свят, след като с ексклузивна новина в предаването си "New Day" обяви Пеле за мъртъв.
* Президентът на Байерн Ули Хьонес беше осъден на 3,5 години затвор за укриване на данъци. Той обаче влезе зад решетките едва в началото на юни.
 
ВОЛЕЙБОЛ
* Президентът на Международната федерация Ари Граса напусна председателския си пост на волейболната централа на Бразилия, заради обвинения за нерегламентирано получаване на финансови средства при подписване на спонсорски договори.
 
ТЕНИС
* Бърнард Томич влезе в историята с негативно постижение. Той допусна поражение с 0:6, 1:6 от Ярко Ниеминен след 28 минути и 20 секунди игра. Това е най-бързата загуба в историята на АТР тура.
 
АПРИЛ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Дейвид Мойс беше уволнен от мениджърския пост на Манчестър Юнайтед, където се задържа 11 месеца. В края на предходния сезон той беше обявен за наследник на сър Алекс Фъргюсън. Мойс остави „червените дяволи“ без шанс за участие в Европа и на 23 точки от челото на класирането.
* Байерн загуби с 0:4 от Реал (Мадрид) в полуфинален реванш на Шампионската лига, което е най-тежкото домакинско поражение на баварците в Европа. Треньорът на тима Пеп Гуардиола пое вината за загубата и беше подложен на убийствена критика в Германия.
 
БАСКЕТБОЛ
* Собственикът на Лос Анджелис Клипърс Доналд Стърлинг се замеси в расистки скандал. Отношение по темата взе дори американският президент Барак Обама. Управата на НБА принуди Стърлинг да продаде „ножиците“.
 
ПЛУВАНЕ
* Олимпийският вицешампион на 4х100 метра съчетано плуване от Сидни 2000 Джеф Хюджил беше арестуван в родината си Австралия заради притежание на наркотици.
 
МАЙ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Бившият селекционер на националния отбор на Мексико Рикардо Лаволпе беше уволнен от Чивас (Гуадалахара) след само месец на треньорския пост заради сексуален тормоз над служителка на клуба.
* Богаташите от Манчестър Сити и ПСЖ бяха глобени с по 60 милиона евро от УЕФА заради нарушение на правилата за финансовия феърплей.
 
ТЕНИС
* Първите три тенисистки в схемата на „Ролан Гарос“ - Серина Уилямс, Ли На и Агниешка Радванска, бяха елиминирани в първите два кръга на турнира. Шампионът от Аустрелиън Оупън при мъжете Станислас Вавринка отпадна още в първия кръг.
 
КОЛОЕЗДЕНЕ
3_4.jpg* Победителят от Тур дьо Франс през 1997 г. Ян Улрих причини катастрофа след шофиране в пияно състояние и рани двама души. Проверка показа 1,4 промила алкохол в кръвта на германеца.
 
СКИ БЯГАНЕ
* Двукратният олимпийски шампион от Ванкувър 2010 Петер Нортхуг е катастрофирал пиян и е опитал да избяга от мястото на произшествието

ЮНИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Турските Сивасспор и Ескишехирспор бяха извадени от участие в евротурнирите, тъй като се оказаха замесени в уреждането на мачове. Цървена звезда не беше допусната до участие в Шампионската лига, тъй като не получи лиценз заради непокриване на правилата за финансовия феърплей.
* Сексапилната вратарка на националния отбор на САЩ Хоуп Соло беше поставена под домашен арест и подведена под наказателна отговорност, след като беше обвинена в домашно насилие заради побой над сестра си и 17-годишния си племенник.
* Световният и европейски шампион Испания, европейският вицешампион Италия и Англия отпаднаха още в груповата фаза на Мондиал 2014.
3_5.jpg* В мач от груповата фаза уругвайският нападател Луис Суарес ухапа италианеца Джорджо Киелини и беше отстранен от футбола за четири месеца.
 
ТЕНИС
* След ранното си отпадане на „Ролан Гарос“ шампионката от Аустрелиън Оупън Ли На беше елиминирана рано-рано и на „Уимбълдън“ - в третия кръг.
 
ЮЛИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Считаният за фаворит за спечелване на световната титла Бразилия губи на полуфинала от Германия с 1:7, което е най-голямата загуба в историята на „селесао“. Бразилците загубиха от Холандия с 0:3 и мача за третото място. Селекционерът Луис Фелипе Сколари беше уволнен.
 
ТЕНИС
* Звездата Рафаел Надал отпадна на 1/8-финалите на „Уимбълдън“ от 144-ия в света Ник Киргиос. 19-годишният австралиец спечели в четири сета.
 
СКИ
3_6.jpg* Световноизвестната цигуларка Ванеса Мей участва през февруари на зимните олимпийски игри в Сочи в слалома, като представляваше родината на баща си Тайланд. Месеци след това се оказа, че са били манипулирани резултатите от квалификационните състезания, за да може тя да участва на Олимпиадата.
 
АВГУСТ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Манчестър Юнайтед отпадна във втория кръг на Купата на Лигата след загуба с 0:4 на третодивизионния Милтън Кийнс Донс.
 
ЛЕКА АТЛЕТИКА
* Французинът Махиедин Мекиси-Бенабад спечели за трети пореден път европейската титла на 3000 метра стипълчейз, но около 200 метра преди финала свали фланелката си и финишира гол до кръста. Заради това Европейската атлетическа федерация го дисквалифицира и даде златния медал на завършилия втори Йоан Ковал (Франция).
 
СЕПТЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Членът на комисията по финансов надзор към ФИФА Кановър Уотсън беше арестуван на Каймановите острови по подозрения в корупция и пране на пари.
 
ОКТОМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Легенда на световния футбол Диего Марадона наби приятелката си Росарио, а запис от побоя стигна до медиите и беше разпространен.
3_8.jpg* Европейската квалификация между Сърбия и Албания в Белград беше прекратена в 43-ата минута, след като албански фенове с помощта на дрон развяха над стадиона знаме на Велика Албания. След което настъпи сбиване между футболистите.
 
МОТОРНИ
* Отборите от Формула 1 Маруся и Кетърам преминаха под наложено от държавата административно управление заради финансовите си проблеми. По-късно Маруся дори обяви фалит.
 
ЛЕКА АТЛЕТИКА
* Оскар Писториус беше осъден на пет години затвор за убийството на приятелката си Реева Стеенкамп. Той отърва доживотната присъда, тъй като беше преценено, че убийството не е предумишлено.
 
НОЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
3_7.jpg* Десет години след най-великия си футболен успех – европейската титла от 2004 г., Гърция преживя и най-големия си провал – загуба от Фарьорските острови в Атина в европейска квалификация.
* Шампионът на Африка Нигерия не успя да се класира за Купата на Африканските нации и в началото на 2015 г. няма да защитава титлата си.
 
ВОЛЕЙБОЛ
* Президентът на Полската волейболна федерация Мирослав Пжедпелски беше арестуван от местната полиция заради корупция.

ДЕКЕМВРИ
СВЕТОВЕН ФУТБОЛ
* Създаденият през 1947 г. като част от румънската армия Стяуа беше лишен от името и емблемата си след решение на съда заради иск на армията. Така най-великият клуб в Румъния започна да играе без име и емблема и с променен екип.
* 16 футболни президенти в Гърция бяха арестувани и обвинени в манипулиране на футболни срещи заради печалби от залози.
 
ПЛУВАНЕ
* 18-кратният олимпийски медалист Майкъл Фелпс беше осъден на една година условно за шофиране в нетрезво състояние.