Григор Димитров стана първият тенисист, спечелил наградата Спортист на годината. Той беше определен за № 1 в анкетата, организирана от „Нове Холдинг“. Заради челното място на хасковлията в класацията ви предлагаме кратка ретроспекция на представянето на Гришо през 2014 г.
 
Григор Димитров изпраща най-успешната година в професионалната си кариера. Той завърши сезона като № 11 в света, а в един момент стигна дори и до 8-а позиция. С успеха си над Пабло Куевас във втория кръг на Мастърс-а в Париж 23-годишният Димитров закръгли победите си през сезона на 50, докато загубите му са 18. Хасковлията успя да спечели три титли през годината, и то на три различни настилки. Той триумфира на престижната надпревара в Куинс Клъб, грабна трофея в Букурещ, а стигна и до титла от сериите АТР 500 в Акапулко. Той опита да защити миналогодишния си успех на турнира в Стокхолм, но загуби от Томаш Бердих на финала.
 
Безспорно най-силният момент за Гришо през 2014 г. е достигането до полуфиналите на „Уимбълдън“. Той постигна пет победи на свещената трева в Ол Инглънд Клъб, включително и 3-сетов успех над защитаващия титлата си Анди Мъри. На полуфиналите Димитров изигра отличен мач срещу световния № 1 Новак Джокович, като огромната класа на сърбина му помогна да вземе два тайбрека, с които да стигне до победата в 4 сета.
 
Българинът се представи много силно и на „Аустрелиън Оупън“, където бе спрян от Рафаел Надал на 1/4-финалите. На Ю Ес Оупън стигна до четвърти кръг, а разочарованието бе "Ролан Гарос", където Гришо загуби още първия си мач от Иво Карлович. Димитров се отличи също така с полуфинали на турнирите от сериите Мастърс в Рим и Торонто. Хасковлията завършва сезона с актив от 3645 точки и над 2,5 млн. долара, спечелени от наградни фондове.

ТОВА Е ГРИГОР ДИМИТРОВ
Роден на 16 май 1991 г. в Хасково
Ръст: 190 см
Тегло: 80 кг
Място в световната ранглиста: 11
Титли от АТР: 4 (Стокхолм 2013, Акапулко 2014, Букурещ 2014, Куинс 204)