Тръст "Синя България" обяви плановете си за финансово подпомагане на футболен клуб "Левски". Организацията на привържениците ще създаде съвместно дружество с ПФК "Левски" AД с 50 на 50 процента участие, което ще се грижи за маркетинга, мърчандайзинга и медиите. Сдружението на феновете ще разгледа тази вечер протокола от Общото събрание на "Левски", за да прецени дали договорките с мажоритарния собственик на "сините" Тодор Батков за промяна в управлението на клуба са спазени. След това от "Синя България" ще преценят дали да приемат поканата за членство в Управителния съвет на клуба.
 
Миналата седмица Батков още веднъж заяви намерение да даде 15% от акциите безвъзмездно на феновете, но само ако му гарантират по 1 милион лева на година.
 
По този въпрос председателят на тръст "Синя България" Васил Колев заяви днес на пресконференция: „Имаше очаквания нещо радикално да се случи на това Общо събрание, а то беше просто една процедура, която поставя началото на възможността за преговори с "Левски". Ние още в началото на август също поставихме началото да водим разговори, защото получихме зелена светлина от УС на тръста. Общото събрание вече дава възможност да комуникираме вече с "Левски", собственикът на "Левски" и ПФК "Левски". Определено формулата - има 1 млн. лв. и срещу тях се получават някакви акции - това не е нашата формула за отношения с ПФК "Левски". Това няма как да се случи по този начин. Той може да има всякакви думи, но в едни преговори има две страни.”
 
„Докъде сме стигнали? Ние все още не сме членове на УС на "Левски". В момента сме на етап на това, че имаме предложение да станем членове на УС на "Левски". Това предложение се изразява в едни документи, които ние трябва да подпишем, както е по закон и процедура, ние още подпис не сме положили, не е сигурно и че ще положим. Защо? Защото в четвъртък на нашия УС решихме, че това може да се случи, само ако ние бъдем запознати, че са направени промените в устава на "Левски", които ние договорихме с г-н Батков. Затова искаме да видим протокола от Общото събрание. Този протокол ни е даден преди час. Ще имаме довечера извънредно заседание на УС, на което нашите юристи г-н Шекеров и нотариус Камен Каменов ще видят дали промените, които са предложени, са във вида, който ние искаме, и дали този УС има най-общо казано поле за действие, осигурено от този устав да управлява "Левски". Имаме известни съмнения. Видяхме едно листче, което на този етап не можем да сме сигурни, че всичко е ОК, така че не е изключено да отхвърлим тази покана и да се върнем в начален етап.”
 
Друг представител на тръста хвърли светлина около въпросния 1 милион лева, за който Батков настоява. "Той обяви една цифра, че бюджетът на "Левски" следващата година ще бъде 8 млн. лева. Ако приемем, че е така, има предвид разходите, които клубът трябва да направи през 2015 г. Две части – срещу определени разходи, той трябва да има 8 млн. приходи. Ако ние станем членове на този УС и прехвърли 15% (за нас не са от толкова голямо значение), нашата първа и основна задача е тази промяна в управлението на "Левски". Идеята е "Левски" да започне да печели повече. Приходната част да е достатъчно висока, за да може "Левски" да покрие разходите. Ако ние намерим начин, то нито феновете, нито Батков ще трябва да дава. Затова говорим за промени в устава, за да може този УС да може да започне да работи.”
 
„Ние в никакъв случай няма да се ангажираме с една конкретна сума. Ние ще се ангажираме с подобряване на управлението, така че и Батков да не дава определена сума, а дружеството само да се издържа. Ако се стигне дотам, че има дупки в бюджета, тогава ние ще поемем ангажимента наистина да покрием тази дупка в рамките на тези 15%”, коментираха от тръста - "Нашата идея е не "Левски" да зависи от определени хора, а да влязат истински левскари. Нашата идея е да има 20-25 или 50 хиляди фенове на "Левски", които със значително по-малка сума да осигуряват, но преди всичко самият клуб да работи достатъчно добре."
 
Отговор на въпроса какви промени тръстът е предложил в устава на "Левски", даде Петър Шекеров: „Всичко това, което тръст "Синя България" е говорил с г-н Батков като мажоритарен собствен и нашето желание да се промени сегашното състояние в управлението на ПФК "Левски", а именно този УС, който съществува и съществуваше, неработещ и невземащ решения е да се преобразува в един работен орган, който взима съответните управленски решения и да се извършва практически оперативното ръководство на клуба, защото не е работа на собственика да го прави с едно дружество в двустепенна схема на управление.”
 
„Собственикът е едно, органите на АД са нещо друго. Собственикът е и член на Надзорния съвет, който осъществява контрола върху работата на УС и по закон може да го сменя, когато реши. До този момент УС не действа по ред причини и практически не изпълнява своите функции. И ние тръгнахме оттам, когато разгоряхме с г-н Батков, да направим този орган работещ. Две квоти поискахме, които са предложени от мажоритарния собственик, две фенски квоти, които е договорено да бъдат тръстът и НКП и 3 експертни квоти, които са за хора професионалисти, управленци, хора, които разбират от бизнес и управление да участват в този УС и в този си вид и тази структура той да работи. Ние бяхме предложили и сме предложили на Батков преобразуването на двама акционери в капитал, каквото е изискването на УЕФА за финансовия феърплей. Това всъщност е основната тема на това общо събрание, след Нова година ще се види как капиталът на "Левски" се увеличава с вземането на тези двама акционери – Батков и „Дигерасо Лимитид”, едно дружество с регистрация в Кипър, представя се в България от г-н Тодор Батков, но не се знае кой стои зад него. Най-важните наши изисквания в тази връзка е освен промяната на броя на членовете от 5 на 7, е начинът, по който се вземат решенията. Вместо 4/5, което е ненормално, искахме мнозинство. Ние поискахме този УС да се събира на два месеца. И да бъдат избрани двама негови членове, които подписват всички договори и осъществяват взаимоотношенията с трети лица, като те да са само заедно. Ние ще се борим единият от тези членове да е тръст "Синя България".”
 
„Ние поискахме важна промяна в устава със смяна, премахване, преназначаване на старши треньора на мъжкия отбор, директора на ДЮШ да се вземат с квалифицирано мнозинство. Иначе в двустепенния начин на управление Надзорният съвет взема решение да смени когото поиска от УС. Ако решенията не се нравят на собственика, той винаги може да смени всеки член. Тук е въпросът, че ние смятаме, че начинът на управление на "Левски" трябва да се промени. Просто думата на феновете трябва да се чува. А чуването е един от механизмите”, каза Васил Колев.
 
„Батков ни е казал, че тези 15% ще ни бъдат дадени безвъзмездно, въпросът е, че ние ще поемем някакви конкретни ангажименти, в частност финансови, дали ще е 1 милион или половин милион, това е нещо съвсем различно”, добави той.
 
Васил Колев разкри, че Иво Тонев все още не е взел решение дали да участва в новия Управителен съвет, въпреки че миналата седмица Тодор Батков обяви, че има съгласието на Тонев. „Предстои среща с председателя Иво Тонев. Той каза, че все още не е взел решение дали да участва в УС, иска да си изчисти някакви неща в своята глава. Той и Батков трябва да предложат хора експерти, които да влязат в тези три квоти.”