Борис Борисов донесе световна титла на България на шампионата на планетата по спортно самбо, което се проведе в Нарита (Япония). Българинът триумфира в категория до 62 кг, след като на финала победи убедително представителя на Таджикистан Хусадам Хусранов, който бе световен шампион за 2013 година.

По този начин треньорът по самбо Борис Борисов успя да сбъдне мечтата си и на 30 години да завоюва мечтаната за него световна титла. България не е стигала до този успех от 8 години, когато последното отличие печели Георги Георгиев, който стига и до бронзов медал в джудото на олимпийските игри в Атина 2004-та.

Борис два пъти е вицешампион, но световната титла е блян, която той преследва с цената на къртовски труд и желязна дисциплина. Роден е на 7 юли 1984 година в Тополовград, от 20 години животът му е свързан със спорта.

„Работя като треньор в спортното училище на ЦСКА, готвя се индивидуално и по време на лагери с националния отбор. Трудно е да съчетавам и двете, но се справям, защото обичам спорта", коментира Борисов.