Гласът на Димитър Бербатов прозвуча в Народното събрание. Най-добрият ни футболист изпрати специално послание за откриването на благотворителна изложба в парламента за каузите на фондация „Димитър Бербатов" в полза на талантливите деца на България, пише вестник "24 часа".

Народни представители от всички парламентарни групи купиха картини, след като председателят на НС Цецка Цанева откри изложбата. След откриването на експозицията бяха събрани 5230 лева в подкрепа на инициативата.

„Уважаема госпожо Цачева, уважаеми господа народни представители, благодаря, че сте откликнали на молбата на моята фондация да организираме в сградата на българския парламент тази малка благотворителна изложба! Благодаря на Кунка Бакалова, която по своя инициатива събра картините, както и на всеки художник, който е предоставил свое произведение! Това скромно събитие означава повече средства във фонда за децата, които развиват своите дарби в изкуствата, науките и спорта. Означава и повече реални приятели. Това ме радва, защото никой човек не може да е достатъчно силен, когато е сам", обърна се Бербатов към депутатите.

„Днес вие ще чуете изпълнението на две от нашите деца, но всички деца на фондацията са добри и заслужават подкрепа! Ще ми се да вярвам, че с вас ни предстоят още срещи и че ще правим заедно още добри неща за децата, на които страната ни ще разчита в най-близко време. Не защото идва Коледа, а защото да правиш добро е привилегия по всяко време. Желая успех на изложбата! И резултатна 2015 година за 43-ото народно събрание", добави именитият български футболист, акцентирайки, че държавата трябва да се грижи и за тази специална група деца.

Изпълнителният директор на фондация „Димитър Бербатов" Димитрина Хо-джева отбеляза, че набраните средства ще бъдат добавени към вече събраните от първата фондонабира-ща кампания за купуване на три музикални инструмента на изявени деца - роял за близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, пиано за Десислава Карагьозова и китара за Георги Димитров. „За нас това събитие ще бъде успешно не просто ако се продадат картините, а ако депутатите разпознаят тези изявени деца като значими за всички нас, защото това е потенциалът на нацията", отбеляза Димитрина Ходжева.

А миг след това депутатите се запознаха на живо с този потенциал - в Клуба на народния представител прозвучаха изпълнения на пиано на две от децата, които фондацията подкрепя -Десислава Карагьозова и Велимир Кьосев.

Те са сред талантите от Клуб 2013 в проекта „Успелите деца на България". А от днес фондация „Димитър Бербатов" стартира кампанията за влизане в Клуб 2014 чрез значими постижения на ученици през изминалата година в областите изкуства, наука и спорт.

В изложбата в парламента бяха представени картини, дарени от български художници, участвали в проекта „Картина мнозина", както и детски рисунки на младите таланти от „Голямото рисуване на малките художници" на артцентър „Орхидея".

„Няма по-хубаво нещо от това подобна инициатива да гостува в Народното събрание в навечерието на Коледа", заяви Цецка Цачева, преди да купи една от картините.