Най-опитната ни международна съдийка Анелия Синабова сложи край на 15-годишната си кариера. В събота 42-годишната варненка ръководи последния си мач на терена – двубоя от североизточната „В“ група Калиакра - Ботев (Нови Пазар), завършил 2:0 за тима от Каварна. Помагаха й международните асистент-съдии Диян Вълков и Александър Атанасов, 4-ти арбитър бе Цветан Кръстев, който също носи значката на ФИФА. Съдийски наблюдател бе членът на СК на БФС Кольо Данев, който призна след мача, че й е писал оценка 9. Той обаче не скри разочарованието си от решението на Ани да сложи преждевременно край на съдийската си кариера. „Анелия е отдадена на футбола и съдийството. Преди началото на срещата двата отбора направиха шпалир на Синабова, която видимо се развълнува. Тя бе затрупана с цветя, плакети и сувенири от домакини и гости. Мениджърът на реферите Илонка Джалева подари на Анелия фланелка, а председателят на ЗС на БФС-Варна Георги Мирчев й връчи плакет и специален колаж. Синабова пък предаде символично своя екип на 17-годишния си племенник Цветомир Колев който отскоро е съдия. „Бяхме с него заедно на два мача. Определено усеща играта, има бъдеще и дано ме надмине“, сподели Ани за bgreferee.org.

16_1.jpgЧасове след края на мача повече от 70 гости уважиха бенефиса й в ресторант „Копитото“. Между тях бяха много бивши и настоящи съдии – Димитър Момиров, Хугас Месропов, Димо Стоев, Ангел Ангелов, Бисер Маринчев, Кольо Данев, Пламен Хаджийски, Живко Петров, Галина Донева, Илонка Джалева, Радан Мирянов, Цветан Кръстев, Радослав Станев, Драгомир Драганов, Диян Вълков, Александър Ангелов, Димитрина Милкова, Гергана Видова, Йорданка Корчева, Галя Ечева, Мирела Иванова, Надежда Белчева. Бившият председател на ЗС на БФС-Варна Благой Калфов и члена на международния отдел на БФС Бончо Тодоров също уважиха празника. Анелия не пропусна да благодари на всички хора, помогнали й да стигне до тук. „Искам да благодаря на Димо Момиров, който ме направи съдия както и на всички председатели на съдийската комисия, които винаги са ме подкрепяли.

Специални благодарности и на първите ни съдийки Галина Донева и Илонка Джалева, покрай които израснах. И не на последно място искам да благодаря на мъжа до мен Теодор, на сестрите ми и на журналистите, разбира се“, заяви тя пред гостите. Кольо Данев пък й благодари, че е обединила съдиите на Варна от три поколения за една вечер. Анелия получи много подаръци, като най-много се зарадва на колелото, с което я изненадаха от СК на БФС-Варна. Велосипедът е брандиран с емблемите на ФИФА и на СК на БФС-Варна. „Надявам се то да ми помогне да запазя формата си още дълги години“, пожела си варненката. Малко преди полунощ бе разрязана тортата с форма на футболен терен и снимки на Синабова. Всички гости си тръгнаха с ключодържател и химикалка за спомен от бенефиса на Анелия Синабова.

ТОВА Е ТЯ

За 15 години е ръководила в България и чужбина над 750 срещи. От тях 65 са официални международни мачове, сред които световни квалификации за жени, квалификации за женска шампионска лига. През 2012 Синабова е избрана от Асоциацията на футболните съдии у нас за най-добър футболен съдия на България при жените.

15.JPG