Преди десетина дни МВР организира масова акция из цялата страна, която е част от операцията „черно тото в България”. Десетки бяха разпитани в Главна дирекция „Национална полиция” в София. Разпити имаше и в други градове. От министерството на вътрешните работи са категорични, че това е само началото. Че тепърва предстои нанасянето на тежките удари. „Всъщност, ако трябва да  бъдем откровени, началото бе поставено преди няколко месеца”, признават източници на „ШОУ” от МВР.
 
Защо разпитват и задържат само футболисти? Защо не пипат хората над тях? Най-вероятно станахме свидетели на поредния шум за нищо...
Така, както бе точно преди две години. Тогава имаше подобна акция – съсредоточена най-вече в Бургас. Закопчаха пак десетки играчи, вдигна се голяма патардия, ама нали знаете поговорката – всяко чудо за три дни. И след три дни всичко мина и замина. После ни вопъл, ни стон по темата. Все едно нищо не се беше случило...

В МВР са повече от категорични – този път няма пет-шест... Действа се професионално, внимателно, тъй като проблемът с манипулирането на мачове и незаконните залози е огромен.
610.jpg
Още през октомври миналата година от УЕФА пращат писмо до БФС за сигнали от букмейкърски къщи. В началото на март 2014 година във футболния съюз идва още една депеша от европейската централа, а през ноември – преди около месец, и трето предупреждение.  Букмейкърите пищят, че има мачове с участието на български отбори, в които се залага с колосални суми. След което пък следват и огромни печалби. Списъци с въпросните мачове са изпратени до родния футболен съюз с предупреждението те да бъде запазен в пълна тайна. Стигне ли информацията до медиите, разследването ще се провали още преди да е започнало.
 
Така наречените
„черни двубои”
са цели 67 на брой,
 
разбра вестникът на народа, и са от периода пролетта на 2012 година до тази есен! Над 70% от тях са официални срещи от „А” група и за Купата на България. Останалите 30% са от приятелски турнири и мачове в чужбина и на родна територия, в които са участвали български отбори, както и на срещи между... юношески тимове. Тук попада без никакво съмнение и най-съмнителният турнир от тази година – през януари и февруари в испанския град Марбея, в който основно действащ отбор бе „Локомотив” (Пловдив).
За да се залъже обществеността, на медиите се пуска само една малка част от списъка.  Последният случай, в който излязоха наяве съмнителните мачове, бе през това лято. В него фигурираха осем двубоя от сезон 2013/14.

За да се объркат обаче още повече хора и да не се попречи на разследването, сред тези мачове се вкарват и такива, които изобщо не са попаднали под прицела на УЕФА.

Акцията „черно тото в България” е стартирала още в началото на февруари месец 2014 година. Тогава в София пристигат спецченгета от УЕФА, но не официално, както бе миналата седмица, а инкогнито. Те се срещат с представители на МВР, където поставят началото на разследването.

„Още тогава имахме пълна информация за хора, които са участници в манипулирането на мачове. Не само футболисти, но и треньори, съдии, както и онези момчета с лаптопите, които често могат да бъдат забелязани на стадиона. Особено на двубои между юношески отбори.  Все още не знаехме отговорите на най-важните въпроси – кой стои зад тях, кой са организаторите, мозъкът на „черното тото”. За целта започнахме да подслушваме набелязаните футболисти, за които има съмнение, че са част от играта.  Така пуснахме в действие специалните разузнавателни средства, известни с абревиатурното им наименование – СРС-та”, признаха разследващите.
За няколко месеца те се сдобиват с много записи, чрез които попадат в кюпа част от футболистите.

„Вие си мислите, че акцията започна на 10 декември тази година, но истината е съвсем друга. От февруари месец тази година до миналата сряда се направи огромно разследване. И чак след като се събраха доста материали, дадохме начало на шумната, ако можем така да я наречем, операция. За три дни привикахме десетки хора, които бяха разпитани на кръст”, твърдят нашите източници.
Стигаме пак до най-важните въпроси:
 
Кое е огнището
на „черното тото”?
 
Кои дърпат конците? И защо нито един от набедените не бе привикан да дава показания?
Благодарение на СРС-тата се е появила някаква светлина в тъмния тунел. И тя сочи към няколко места.

„Едното е в съседна на България страна, другото – в алпийска държава,  третото – в бивша съветска република, четвъртото – на няколко хиляди километра на изток от София”, кратко и лаконично коментират достоверни информатори на „ШОУ”, участващи в разследването. Без да изпадат в подробности поради една-единствена причина – изнасянето на подробна информация ще навреди на цялата операция.

Във футболните ни среди коментират, че съседната държава е Гърция. Там наскоро бе организирана също акция срещу манипулирането на мачове. Тя обаче бе далеч по-шумна и по-ефективна отколкото тази в България.  16 души бяха задържани по обвинения в уреждане на мачове от местното първенство в периода 2011 - 2013 година. Става въпрос основно за мачове, които са имали директно отношение към изпадащи и печелещи промоция отбори. Сред задържаните е и президентът на най-успешния тим в страната в последните 18 години "Олимпиакос" Евангелос Маринакис.
K1.jpg
Алпийската страна най-вероятно е Австрия. Случайно или не, но президентът на БФС Борислав Михайлов е получил смъртни заплахи от телефон с австрийски номер. Под сурдинка се шушука, че бившата съветска република е Естония. Пак случайно или може би – не, но именно един приятелски мач между нашите национали и естонците преди време беше попаднал отново сред съмнителните. Тогава контролата завърши 2:2 с цели четири отсъдени дузпи...

„Няколко хиляди километра на изток от София” пък ни води в Азия – царството на тъмните залози (Малайзия, Сингапур и Индонезия).
Ако поиграем на познатата игра „топло и студено”, ще видим, че най-топло е в Гърция. Не само заради климата, а и заради контекста на темата. Там, всъщност, си е направо горещо. Ври и кипи!

Уликите сочат към една известна и много скандална личност, която е издирвана от Интерпол. Става въпрос за бившия президент на „Беласица” (Петрич) Константин Хаджииванов. Коце Маца е неоткриваем. Никой не знае къде се е подвизава в момента. Нито под какво име. За него се говори, че даже е променил външния си вид, извадил си е чуждестранен паспорт и е с друга самоличност. Хаджииванов обаче не спи, а диша, съществува и действа. Тъй като е стъпил отдавна върху пропукалия се лед, Коце Маца комуникира и върти бизнеса си ( какъвто и да е той) чрез подставени лица. Едно от съмненията са, че негови хора и под неговия контрол зад паравана с ядрото на „черното тото” у нас. Повод за тази мнителност са някои от подслушаните телефонни разговори на футболисти и футболни мениджъри, които също са попаднали в кюпа.

В графата „съмнителни” влизат и... легендарен български спортист и бивш президент на футболен клуб, които пък са част от така наречените „хора на Коце Маца”.

Кой е легендарният спортист? Никой не иска да разкрие. Причината е ясна и ще я повторим – отново.
 
Назове ли се името му,
разследването тотално
ще удари на камък
 
и всичките усилия на МВР и УЕФА ще отидат по дяволите. Съществуват обаче записи, в които се споменава името на спортиста. На един от тях се чува как футболист говори на свой колега какво му била наредила въпросната личност.

Когато пък чуете „бивш президент на футболен клуб”, веднага ви идва наум само едно име – Константин Динев. И логично изскача друг въпрос без конкретен отговор: „Защо бяха привикани на разпити толкова много бивши  и настоящи футболисти на „Локомотив” (Пловдив), а никой не пипна и с пръст Коко?”.

Усилено се коментира, че Динев е сред набелязаните. И че рано или късно той ще бъде извикан в МВР.

„Няма как да не му се размине. Говорим за разпитването. За другото разминаване – никой не знае. Явно разследващите събират още и още доказателства, за да имат достатъчно основание да се обърнат към Коко Динев. В противен случай той ще отиде, ще поговори с тях, а после ще си тръгне с ехидна усмивка от МВР”, коментират във футболните ни среди.

По всичко личи, че акцията ще продължи до събирането на достатъчно доказателства, след което лицето „Х”, било Динев или някой друг”, няма да бъде викано на разпит, а срещу него директно ще бъде повдигнато обвинение. За да се случи всичко това, е нужно време, подробно разследване и най-вече – свидетели и уличаващи факти.

Като стана въпрос за свидетелите – нали помните преди десетина дни колко играчи минаха кръстосания разпит в МВР. „ШОУ” припомня, че това бяха предимно бивши и настоящи футболисти не само на „Локомотив” (Пловдив), но и на несъществуващия вече в професионалния футбол „Любимец” от едноименния град.

Тогава от МВР официално заявиха, че за кратко са задържани 9 души, без да изпадат в каквито и да е било подробности. В медиите се появиха имената на футболистите Александър Тунчев, Кирил Котев и Мартин Камбуров. Което си беше така. Част от спортните издания обаче натъртиха, че останалите шестима също са били футболисти. Студено. Ама много студено! „ШОУ” разбра, че въпросните шестима не са играчи. Трима от тях са от ония момчета с дебелите вратове, които обикалят на мачове на юношески отбори с лаптопи в ръце. И със слушалки в ушите изпълняват някакви указания. Другите трима са били – футболен съдия, спортен директор на клуб и... масажист на футболен отбор.
K4.jpg
Деветимата останаха повече от 12 часа в полицията, след което бяха пуснати. Преди и след тях на столчето за разпит за далеч по-кратък период седнаха десетки футболисти.

„Част от тези играчи са и част от цялостната схема и основната групировка, която участва в манипулирането на мачове у нас. Те са изпълнители. Има обаче, забележете, и такава група футболисти, които самостоятелно участват в „черно тото”, и които не са свързани с основното ядро. Което означава, че
 
огнището
не е едно, а
са няколко
 
Зад голямото стоят големи хора, но е абсурд да споменаваме имена. А в по-малкото огнище са футболисти, които действат с дребни играчи. Там се залага с далеч по-малки суми. Говорим за порядъка от 1000 максимум до 3000 долара. При по-тежката артилерия залозите са умопомрачителни. Има един мач от „А” група, в който е игран за победа с над 2,5 гола за гостуващия отбор, срещу залог от, обърнете внимание – 350 000 долара.

Залогът е направен в букмейкърска къща със седалище в Куала Лумпур, столицата на Малайзия, и с клон в Гърция. Има и случай на онлайн залози за падане на гол  в последните 10 минути. В един от мачовете един от тимовете получава 3 попадения между 82-ата и 90-ата минута. Там са заложени пак бомбастични суми – 200 000 долара, а коефициентът е варирал от 25 до 40. Представяте ли си за какви печалби иде реч. Изчислете ги и ще се хванете за главата”, разказват подробно източници на тигъра на печата.

Как точно са протекли разговорите с разпитаните футболисти, сред които бяха и още популярни имена като Здравко Лазаров, Йордан Тодоров-Тъча и вратарят Йордан Господинов?

След като най-напред им пуснали записи от телефонни разговори, в които те са участвали, играчите трябвало да дават обяснения. Писмени и устни. После им били показани снимки на хора от подземния свят с въпрос дали ги познават и имали ли са срещи с тях. На повечето футболисти им е било предложено да съдействат на разследващите органи, ставайки свидетели по досъдебните производства, които скоро щели да бъдат повдигнати срещу „мозъците” на „черното тото”.

Повечето от играчите отричали всичко и не искали да влизат в каквито и да е било комбини с полицията. Един от тях обаче е дал принципното си съгласие да изпее много информация. Той настоял анонимността му да бъде на сто процента гарантирана, защото се страхувал от заплахи. Разбира се, няма как от МВР да издадат кой е въпросният футболист...
K2.jpg
На този етап никой не разкрива конкретика. Но е ясно, че тези дни, след Нова година или по-късно за акцията отново ще се разшуми. Тя продължава и в момента и ще продължи докрай, убедени са този път разследващите. Те са сигурни, че
 
в България ще се случи
това, което стана съвсем
наскоро в съседна Гърция
 
В полезрението на съвместната акция на МВР и УЕФА попадат още родни клубове – един от които е „Марек”.
„Очаквайте големи бомби. След Нова година ще бъдат повдигнати обвинения на някои от задържаните. Сред тях има доста известни имена. Както са тръгнали нещата, този път чудото няма да е само за три дни”, прогнозират запознати пред вестника на народа. А народът чака да види дали това е поредното напразно обещание или най-сетне заекът (или далеч по-страшно животно) се изскочи от храстите...
ЕКИП НА ШОУ