Днес се навършват 20 години от връчването на "Златната топка" на Христо Стоичков. Във време, в което не двама-трима, а много повече спориха за футболния връх, на него се качи той. Български футболист, чиито успехи може и да не бъдат повторени от друг у нас. 
 
Денят е 19 декември, годината 1994, градът - Париж. Стоичков е сред тримата номинирани, редом до сребърните медалисти от Мондиала в САЩ - Роберто Баджо и Паоло Малдини. 
 
В биографичната си книга "Сто на сто Стоичков" българинът разказва, че съжалява единствено, че не е успял да сподели радостта със семейството си заради потайността около награждаването и че лично големият му съперник за приза Роберто Баджо го е посочил за най-заслужаващ да спечели. 
 
Емоцията на Златната топка не е чужда на Камата, тъй като той е във финалната тройка и през 1992 година, този път заради европейската титла на Барселона, но остава втори след Марко Ван Бастен с 80:98 гласа в полза на холандеца. 
 
През 1994 Стоичков печели с 210 на 136 пред Роберто Баджо, което го прави първият и засега единствен българин носител на трофея, заради което у нас е известен като Кавалера на Златната топка.