Състезателката по спортна стрелба Петя Луканова бе обявена за Спортист №1 на Велико Търново за 2014 година. Представителката на „АП спорт“ спечели категорично гласуването в анкетата на членовете на Постоянната комисия по младежта и спорта и спортните журналисти в старата столица, информира sport-vt. Тя събра 127.6 точки и оглави десетката. По регламент всеки имаше право да посочи десет имена, като първият получава 10 т., вторият – 9, третият – 8 и т.н.

Петя Луканова за втори път печели отличието след 2010 г. Тя бе заслужено бе предпочетена заради титлата си от държавното първенство с пушка и поставените републикански рекорди на 60 изстрела – легнал, жени, на световното в Испания, на 3х20 изстрела в Нови Сад и на 40 изстрела въздушна пушка. Луканова получи статуетка, грамота и парична премия от 800 лв., връчени й от зам.-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Преди началото на церемонията г-н Карабаджаков приветства спортистите и им пожела успешни изяви и пред следващата година. Гост на церемонията бе и председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, който припомни за направеното от Общината по спортните бази, за ремонта на стадиона и залите и проектите за нови терени. Наградите на отличените връчваха и председателят на Комисията по спорта, туризма, децата и младежта Камен Алексиев, представителят на спортното министерство за нашата област Зоя Стефанова, общинските съветници Николай Илчев, Александър Нанков, Ваня Павлова, проф. Михаил Харалампиев и др.

Спортист №2 със 121 т. е Цветомира Пандова от СК „Ча-на“, световен шампион по муай тай в кат. 54 кг в Тайланд. Цветомира събра в гласуването най-много точки, но остава втора заради коефициента, с който се намаляват неолимпийските спортове. Тя получи статуетка, грамота и премия от 500 лв.

Трета при мъжете и жените е Даниела Коцева, състезателка на ХК „Етър-64″, която стана държавен шампион по хандбал и финалист за купата на България. Коцева има 115.5 точки при гласуването и освен статуетката получава и премия от 400 лв.

В подреждането следват Мирослав Илиев от „Калоян-92″, държавен шампион по всестранна езда, трети по прескачане на препятствия и на всестранна езда, клас Н, Михаил Селенски от „Етър-2007″, държавен шампион по тласкане на гюле, трети на копие, девети на Балканските игри, Радослав Златанов от „Атлетика-2012″, европейски шампион на 100 м бягане за хора с увреждания, четвърти на европейското на скок дължина. Седма е Светла Йорданова от ШК „Етър“, държавен шампион по шахмат на блиц – жени, следвана от Григор Караиванов от „Трапезица-1954″, първи на средна дистанция, втори на спринт и трети на дълга дистанция на държавните първенства, Радослав Димитров от „Булмекс шах“, четвърти на ДИП по шахмат за мъже и втори на ДЛП в Слънчев бряг, и Станислав Паришков от „Етър-Рейсинг“, вицешампион от рали на затворен маршрут „Туринг“. Заелите от 4-о до 10-о място освен статуетки и грамоти, получиха и премии от по 200 лв.

Трима бяха фаворитите в надпреварата за Треньор № 1. Отличието стана притежание на Роза Георгиева, треньор по плуване в „Етър-2000″. Нейните възпитаници през годината имат 39 шампионски титли, 27 вицешампионски, 18 бронзови отличия и 12 подобрения на национални рекорди.

Роза Георгиева събра 6 гласа, като изпревари Досю Досев от СК „Ча-на“ (муай тай) и Йонка Генчева от „Етър-64″ (хандбал) с по 4 гласа. Роза Георгиева получи наградата си – статуетка и премия от 600 лв., от председателя на Общинския съвет Николай Ашиков.

Крайно оспорвана бе надпреварата за излъчването на най-добрите при младежите и девойките. 17 номинирани състезатели спориха за топ 5. Спортист № 1 стана плувецът Антъни Иванов от „Етър-2000″ със 71.5 точки. Ученикът в Американски колеж „Аркус“ има изключителните 16 държавни титли през 2014 г. за мъже и юноши в различните стилове и куп подобрени национални рекорди. Приза му бе връчен от председателя на Комисията по спорта, туризма, децата и младежта Камен Алексиев. По регламент най-добрият сред подрастващите получава премия от 300 лв., а следващите в топ 5 – 200, 100 и по 80 лв.

Втора стана хандбалистката Станислава Димитрова, миналогодишна победителка, която събра 66 т. Станислава е държавен шампион за жени и носител на купата. Трети с 34.1 точки е Мартин Димитров от „Калоян-92″, балкански шампион по всестранна езда и втори на държавното по обездка. В петицата влязоха още Дамян Дечев от „Етър-78″, държавен шампион по стрелба с лък и шести на европейското първенство за юноши в Любляна, и Тамара Косева от „Етър-2007″, шампион на тласкане на гюле, втора на международен турнир и девета на Балканските игри.

„Можех да съм първи дори и при мъжете. Приемам добре този избор, радвам се, че имам толкова гласове. Годината за мен бе много успешна с титлата на „Комен къп“ в Израел, рекордите за 18-годишни, които подобрих, и титлите при мъжете. Плуването за мен е начин на живот, не мога да живея без него. Тренирам от 9-годишен, от самото начало – при Роза Георгиева. За 2015 г. гоня рекорд при мъжете и квота за Рио, а в по-дългосрочен план – финал на световно или олимпиада, както и медал от европейско първенство“, коментира Спортист № 1 при подрастващите Антъни Иванов.

„Не очаквах за втори път да стана най-добър Спортист на В. Търново, но всъщност три рекорда и участие на световно не са никак малко. Изпращаме трудна година в организационен план, но за мен лично бе успешна. Искам да взема квота за олимпиадата и да участвам в Рио де Жанейро. На спортистите полежавам освен успехи, към спортния хъс да прибавят и инат, без който в тези времена нещата са невъзможни“, заяви Спортист № 1 за 2014 г. Петя Луканова.

Топ 10 – мъже и жени:

1. Петя Луканова 127.6

2. Цветомира Пандова 121

3. Даниела Коцева 115.5

4. Мирослав Илиев 111.1

5. Михаил Селенски 107.8

6. Радослав Златанов 94.6

7. Светла Йорданова 76

8. Григор Караиванов 73

9. Радослав Димитров 50.6

10. Станислав Паришков 28
 
Топ 5 – юноши и девойки:

1. Антъни Иванов 71.5

2. Станислава Димитрова 66

3. Мартин Димитров 34.1

4. Дамян Дачев 27.5

5. Тамара Косева 19.8

Треньори:

1. Роза Георгиева 6

2-3. Досю Досев 4

Йонка Генчева 4