Катар иска да се превърне в спортен център на света, но в арабската страна почти никой не се интересува от спорт и правителството е принудено да плаща за фалшиви фенове. С пари се управлява почти всички и ако никой не идва на дадено спортно събитие, тогава се купува публика за него.

Очакваното добро настроение и парти по време на Qatar Open в плажния волейбол можеше и да не се състои, ако организаторите не бяха платили на фалшиви фенове на трибуните – за минималните 75 цента на час. Това твърди журналист на АП, придружил в автобус около 150 гастарбайтери от Гана, Кения и Непал, облечени в бели дрехи и традиционно покрити през глава, за да изглеждат като местни фенове. Целта е да се напълнят празните места и да се създава атмосфера.

След световното първенство по плуване в малък басейн през тази година следва шампионата на планетата по хандбал догодина и световното първенство по колоездене на шосе през 2016 година. Шейховете в емирството искат и домакинство на кръг от Формула 1 през 2017 година, както и световно първенство по лека атлетика през 2019 година. Короната на всичко ще бъде световното първенство по футбол през 2022 година. По време на Мондиала почти сигурно Катар няма да има проблем с намирането на публика за най-популярната игра в света.