Традиционно в края на годината beroe.bg дава думата на старши треньора. В снощния брой на седмичното обзорно предаване #СВЕТЪТеБЕРОЕ Петър Хубчев говори пред камерата на клубната телевизия за неговата равносметка за изминаващата година. Представяме ви споделеното от специалиста и какви са надеждите и очакванията му за 2015 година:

- Г-н Хубчев, по традиция в края на годината е време за равносметки. Каква е Вашата оценка за сезона до момента?
– Трябва да направим уточнението, че сезонът не е точно казано свършил, тъй като три мача от този сезон остават за по-късна дата. Като цяло мисля, че представянето на отбора досега е в рамките на нашите очаквания. Разбира се, на мен ми е пределно ясно, че на базата на добрите резултати и игри от миналата година очакването към Берое е много голямо, но с чисто сърце мога да заявя, че момчетата се влагат максимално в тренировките и мачовете. Разбира се това са хора, а не машини и е имало мачове, в които е можело и по-добре да се вложим. Разбира се, че сигурно в много от мачовете и ние сме правили грешки, но като цяло смея да кажа, че това е една добра година за футболистите.

- През сезона направи впечатление непостоянството в резултатите най-вече, не толкова в играта. На какво отдавате това?
– Ще се върна към първия въпрос. Очакванията са много големи. Ние разполагаме с футболисти, за които това е нова ситуация – всеки мач да се играе за победа, всеки мач да се побеждава без значение от резултата. Като че ли това подвежда малко самите футболисти. Като цяло резултатите винаги може да са по-добри. Не сме готови да изиграем един постоянен сезон като така наречените лидери. Ние трябва винаги да играем на 100%, за да побеждаваме. Докато силните отбори, големите отбори, могат да вземат понякога някой мач, макар и да не са се вложили на 100%.

- Толкова ли е голяма разликата от тях. Като точки между Лудогорец, ЦСКА и останалата група отбори те водят, но толкова ли е голяма разликата в преставянето на тези два отбора и класите?
– Не бих казал, че е много голяма разликата. Не знам каква е статистиката за другите отбори, но ние с изключение на ЦСКА сме взели точки от всички други отбори. Разликата не е много голяма. Разбира се, има разлика. Тя се чувства най-добре на самия терен, може би и от самите футболисти, но от нас най-добре, но не е много голяма. Аз смятам, че ние се развиваме – и като клуб, и като отбор – разбира се според нашите възможности и виждания.

- Остават малко двубои до разделението. Берое е на добра изходна позиция за постигане на основната цел – първата шестица. Как оценявате шансовете за класиране?
– Шансовете са много големи. За съжаление трябваше да изиграем последните няколко мача в условия неподходящи за футболистите, които ние имаме в Берое, но така или иначе трябва да се играят тези мачове и трябва да се печелят. Шансовете реално са големи.

- Берое ще започне следващата година с мачове за Купата на България, които бяха отложени. Някои от феновете изказаха мнение, че не е трябвало да отстъпваме на Лудогорец и именно в сгъстената им програма ни е бил шанса. Други пък подкрепят решението, надявайки се отбора ни да бъде още по-силен. Бихте ли казали каква е Вашата позиция за този въпрос?
– Отговорът се съдържа във въпроса. Някои казват така, други иначе. Каквото и решение да беше взето нямаше да има единомислие на 100%. Решението е взето и ние трябва само да се съобразяваме с това и да се подготвяме така че да сме в максимална форма за тези мачове. С оглед на формата, в който се провежда първенството в България и много дългата почивка смея да кажа, че предварителните планове за подготовка позволяват отбора да бъде подготвен максимално физически за тези мачове, които се очертават да бъдат на 15 или 18 февруари и една седмица по-късно. Но каквото и да е решението все някой щеше да пита – ами защо пък не се получи обратното. Това е факт и ние трябва да се съобразяваме с него.

- Много се изписа и изговори по друга тема в последните седмици – обстановката в съблекалнята. Има ли напрежение между самите играчи, а и с вас самия?
– Нашата телевизия има правото да влезе с камерата в съблекалнята и да говорите с всеки един от футболистите, които по една или друга причина бяха засегати. Това са неща, които съпътстват футбола, а и не само него – и животът – от много време. Нормални неща са. Ако почнем да даваме примери не знам колко време трябва да стоим тук. Всеки един отбор се разделя с няколко от футболистите си. Това го прави и Берое, както и привличаме нови футболисти. Що се отнася за отношението на самите футболисти – дали са се били или са се псували – аз нямам отговор на тези простотии. Отговорът трябва да го дадат самите засегнати футболисти. Просто не ми се коментират жълтите вестници и жълтите журналисти.

- Договорите на някои от футболистите изтичат в края на сезона. Започнахте ли преговори за тяхното удължаване?
– Да.

- Ще бъде ли запазена основата на отбора?
– Казахме, че във всеки трансферен прозорец неминуемо се стига до размествания. Няма отбор, който да не прави трансфери. Сигурно ще се случи и при нас. Като цяло мисля, че основата ще бъде запазена. Зависи, разбира се, кой какво разбира под основа. Разговаряме с всички хора, на които им изтичат договорите, към които ние имаме интерес и то много по-рано от срока, в който им изтича договорите. В това отношение футболистите трябва да са максимално спокойни. Това е един много силен ход на ръководството. Но самите разговори ги води ръководството и аз няма как да дам повече подробности.

- Взехте ли решение на кои играчи няма да разчитате повече и кога ще бъдат обявени имената им?
– Имената ще бъдат обявени в паузата за някои. С някои може да се разделим и по време на подготовката. Това ще бъде продиктувано от желанието ни да привлечем други нови футболисти и дали ще успеем.

- На пресконференцията преди мача с Лудогорец споменахте, че вече разговаряте с нови попълнения. Не очакваме да разкриете имена и постове, но може ли да кажете дали има вече сигурни нови играчи и променило ли се е виждането, че сега са ни нужни футболисти, които имат огромно желание да играят в Берое и това е водещо за тяхното привличане?
– Как да се промени това нещо. Това е водещото и от както аз се занимавам с тези разговори това е един от първите въпроси, които се изчистват между футболиста и нас. За клуба, за града или за емблемата е първото нещо, което ни интересува. Разбира се, финансовите претенции не са маловажни, но каквито и неща да се говорят, каквито и спекулации да се правят за Берое, те не могат да отклонят ръководството от начертания път. Вече от доста време се чува между самите футболисти, вижда се организацията, знае се дисциплината и реда в самия клуб и интересът към нашия отбор от страна на потенциални нови попълнения става все по-голям.

- Разочарован ли сте от някой от играчите или трансферите, които сте направил до тук?
– Винаги има. Няма как… Трансфери за по 50 милиона или 20 милиона се оказват разочарования, пък камо ли трансфери на свободни играчи. Ние от няколко години не сме си позволили да плащаме трансферна цена. Като цяло обаче мисля, че по-голяма част от тези момчета, които са при нас сега трябва да бъдем доволни и то доста.

- В края на разговора да съобщим и друга традиционна информация, която поднасяме – кога ще бъде първата тренировка за 2015 година и има ли плануван подготвителен лагер?
– Първата тренировка е на 12 януари. Подготовката ще мине изцяло в Стара Загора. Ще ползваме базата на старозагорските бани, която ни удовлетворява напълно. Изкуственият терен когато е лошо времето, за мен е като покритие един от най-добрите в България и едва ли е нужно да ходим на друго място. Единственият лагер, който ще направим ще бъде за 8 дни в Турция от 27 януари до 4 февруари, за да може да изиграем три контроли на по-добри терени. Ние ги знаем тези терени и сме много доволни от тях, но като цяло ще се готвим в Стара Загора.

- Предстоят празници. Какви са пожеланията ви към всички фенове и всички свързани с Берое?
– Берое е един от клубовете, които се радват на страшно голям интерес и истинска подкрепа. Много малко са и на пръстите на едната ръка могат да се изброят клубове с такива привърженици. Ясно е че някои от тях сме разочаровали, но мисля, че по-голяма част от тях подкрепят отбора и в трудни моменти. Това са традиционни неща, които трябва да се кажат, но аз го казвам както го мисля. Трябва от мое име и името на футболистите да благодарим на тези хора, които подкрепят отбора и в трудни моменти. Наистина има моменти, в които не сме се вложили до край или не ни се е получило, но се чувства подкрепата. Ние трябва само да бъдем благодарни и да продължаваме да радваме доколкото зависи от нас и футбола живота в града да бъде по-добър. Смея да кажа, че ще опитаме в Новата година да направим всичко възможно. Иначе желая здраве преди всичко, защото то осмисля живота и повече усмивки и повече деца на нашите мачове.

Купа на България - сезон 2014/2015
 
"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите