Лудогорец успя да спечели с минималното 1:0 домакинството си на "Ботев" (Пловдив) в мач от 19-ия кръг на "А" група. Двубоят беше последната официална среща по българските терени за 2014 година. Автор на единственото попадение стана Абел Анисе. Мадагаскарецът отбеляза в 27-ата минута, наказвайки бившия си отбор. Това се оказа достатъчно на Лудогорец да спечели и да се озове отново на 3 точки зад лидера ЦСКА, който ще зимува на върха. "Канарчетата" пък остават седми в класирането с 27 точки.

За последния мач от годината треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев направи няколко промени в титулярния състав. Още в дните преди двубоя във ваканция бяха пуснати основният вратар Владислав Стоянов, както и друг основен играч - испанецът Даниел Абало. Аут заради наказание пък беше Фабио Ешпиньо. Дерменджиев се довери на вратата на Милан Борян, който имаше доста работа, особено през второто полувреме. Националът на Канада и късметът помогнаха на разградчани срещу "Ботев". След гола на Анисе "канарчетата" пропуснаха няколко изгодни положения и само могат да съжаляват, че не си тръгнаха поне с точка.

В същото време пък Лудогорец успя да приключи 2014 година без загуба като домакин на "Лудогорец Арена". Тимът на Георги Дерменджиев не познава вкуса на поражението вече в 21 поредни двубоя в Разград. За последно шампионите паднаха на собствения си стадион на 7 декември 2013 година, когато "Левски" спечели с 1:0 с гол на Ларсен Type.

Наставникът на "Ботев" Петър Пенчев също направи доста промени за двубоя днес. Сред титулярите на гостите личаха имената на младоците Серкан Юсеин и Лазар Марин. Цветелин Чунчуков пък остана на пейката, тъй като беше измъчван от контузия през седмицата.

Първото полувреме премина изцяло при доминацията на Лудогорец. В 22-ата минута Върджил Мисиджан пропиля отлична ситуация за откриване на резултата, а в 27-ата разградчани вече ликуваха. Абел Анисе наказа бившия си отбор за 1:0. Марселиньо подаде към Анисе, който стреля от границата на наказателното поле, топката рикошира в играч на гостите и влетя в мрежата на Адам Стаховяк.  
 
До почивката с пропуски за шампионите се отчетоха още Мисиджан и Михаил Александров, който удари греда в 43-ата минута. Малко преди това пък Момчил Цветанов изведе Иван Цветков, който отблизо отправи удар, но слаб и в ръцете на Милан Борян.

mihail_al.jpg

"Канарчетата" започнаха много активно второто полувреме и започнаха все по-често да поглеждат към вратата на домакините. Само минути след подновяването на играта Иван Цветков имаше чудесна възможност да изравни, но останал очи в очи с Борян не успя да го прехвърли. Малко след това и пред Лъчезар Балтанов се откри ситуация за гол. Мариян Огнянов центрира отдасно, поставяйки топката право на главата на съотборника си, който я засече отблизо, но право в тялото на застаналия на голлинията Борян.

В 60-ата минута резервата Юнес Хамза беше изведен от Мисиджан сам срещу Стаховяк, но стреля високо в аут. В 70-ата Борян за пореден път спаси домакините. Стражът успя с върха на пръстите си да отклони засечената с глава от Цветков топка и отново запази мрежата си суха. Избраниците на Петър Пенчев продължиха да преследват изравнителното попадение и за малко да стигнат до точката в края. В герой можеше да се превърне юношата Християн Казаков, появил се като резерва. В 88-ата минута младокът преодоля защитник в зелено и се озова сам срещу Борян, но вратарят излезе навреме и успя да улови топката.

Мачът по минути - ТУК!

ЛУДОГОРЕЦ - "БОТЕВ" (Пд) 1:0
1:0 Абел Анисе (27)

22.JPG
ЛУДОГОРЕЦ
: 26.Милан Борян jalt.jpg, 80.Жуниор Кайсара, 55.Георги Терзиев, 27.Козмин Моци jalt.jpg, 25.Йордан Минев (6  smqna.jpg  19.Aлександър Василев), 18.Светослав Дяков, 12.Абел Анисе topka.jpg, 93.Върджил Мисиджан, 7.Михаил Александров (64 smqna.jpg 88.Вандерсон), 84.Марселиньо, 11.Жуниор Кишада (46 smqna.jpg 99.Юнес Хамза)
Резерви: 31.Георги Аргилашки, 19.Александър Василев, 15.Александър Александров, 23.Христо Златински, 10.Себастиан Ернандес, 88.Вандерсон, 99.Юнес Хамза
Треньор: Георги Дерменджиев


"БОТЕВ" (Пловдив): 1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов, 18.Радослав Терзиев jalt.jpg, 3.Роман Инез, 24.Лазар Марин jalt.jpg (57 smqna.jpg 88.Християн Казаков), 38.Милен Гамаков (77 smqna.jpg 23.Цветелин Чунчуков), 7.Мариян Огнянов, 17.Лъчезар Балтанов jalt.jpg, 20.Серкан Юсеин jalt.jpg, 77.Момчил Цветанов, 19.Иван Цветков
Резерви: 89.Михаил Иванов, 37.Росен Колев, 2.Владимир Айтов, 26.Валентин Томов, 88.Християн Казаков, 45.Наско Милев, 23.Цветелин Чунчуков
Треньор: Петър Пенчев


Разград, ст. "Лудогорец Арена"
Съдия: Станислав Тодоров
Жълти картони: Козмин Моци, Милан Борян (Лудогорец); Серкан Юсеин, Радослав Терзиев, Лазар Марин, Лъчезар Балтанов ("Ботев" Пд)

ЕТО КАК ЗАПОЧНАХА ДВАТА ОТБОРА:

lud_botev.jpg

lud_botev1.jpg

Купа на България - сезон 2014/2015
 
"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите