Илиан Илиев даде интервю за сайта Varnautre.bg. Ето какво каза бившият треньор на Черно море,” Левски” и Берое пред колегата Ивайло Борисов.

- Г-н Илиев, каква е личната ви равносметка за свършеното в Интерклуб Луанда?
- Това е първият чуждестранен клуб, в който съм работил. Заедно с Петьо Костадинов поехме отбора от 11-ия кръг. Нормално, след като се е наложила смяна на треньорското ръководство, нещата в тима да не са добре. В началото имахме лоши резултати, загубихме 6 поредни мача. За около месец и половина имахме доста работа да свършим. След това нещата тръгнаха доста добре. Записахме серия от девет мача без загуба. За разлика от родната действителност, разбрах, че в Ангола хората не гледат на кого си човек, на кой журналист си фаворит или дали те харесват феновете, а гледат как работиш. Единственото нещо, което чувахме, беше: "Спокойно, добре работите. Рано или късно ще се оправят нещата". Така че, това е равносметката - хората в Африка съдят по работата ти, а не, както казах вече, по познатите или контактите. За първи път от много време насам, след престоя ми в Берое, изпитах удоволствие от работата си. Почувствах се удовлетворен, което е добре, защото така се мотивирам да дам всичко от себе си за този клуб. Оставиха ни да работим и да реализираме потенциала си в максимална степен.
- След като поехте отбора, бяха ли ви поставени конкретни цели?
- Не! Класирането беше такова, че с две-три загуби можеше да се доближим до зоната на изпадащите. Но никога не сме били в такава патова ситуация. Движехме се на 5-6 точки от чертата. Целта беше да се стабилизира отборът, да играе по-добре и естествено да избегнем критични ситуации, като тази - да сме близо до изпадащите в последните мачове и да треперим. Успяхме доста по-рано да се справим с тези притеснения. С течение на времето, а и за новия сезон, естествено е хората да започнат да искат да сме в челната четворка. Първият и вторият играят Шампионска лига на Африка, а третият играе за Купата на Африканските нации. Ако носителят на Купата е между първите два тима в класирането, четвъртият играе в турнира за Купата на Африка.
- Класиране сред първите четири тима ваша лична амбиция ли е, или цел, поставена от ръководството?
- Шефовете загатнаха, че искат по-добро представяне през новия сезон. Следя пресата в Ангола и засега 8 отбора изявяват желание да спечелят титлата. Така че няма да е лесно.
- Има ли клуб, който да се откроява над останалите като бюджет?
- При нас ситуацията е такава, че има няколко отбора, които са държавни. Ние сме отборът на полицията, има такъв и на армията, трети е на петрола, а останалите от провинцията са общински. Има два-три тима, които са частни и те наистина се открояват с бюджет. Такива са, например, бившият отбор на Едуард Ераносян и шампионът тази година - Рекреативо Либоло.
- Значи вас ви издържа полицията?
- И не само футболния клуб. Има още баскетбол (жени и мъже), хандбал (мъже), самбо и други, които са под една шапка. Най-големият ни ръководител е министърът на вътрешните работи. Президентът на клуба е генерал.
- Колко публика идва да наблюдава домакинските ви мачове?
- Определено нямаме публика като на грандовете. Като тръгнат нещата в отбора, може да се съберат 2-3 хиляди души, може и повече. Ние сме единственият отбор, който има собствен стадион, собствена база. Другите тимове играят на общински стадиони. В Луанда са 7 тима, които играят в шампионата.
- Има ли чужденци във вашия отбор?
- Имахме двама чужденци. Един камерунец и един от Кабо Верде. Но и с двамата се разделяме. Възможно е да привлечем един или максимум двама нови чужденци. Ако, разбира се, намерим някой с голяма класа, 100% ще го взема. Разрешено е четирима чужденци и един на пейката. По принцип адаптацията е трудна в Африка и затова предпочитат да вземат африканци. Може би в шампионата няма други чужденци освен португалци. Треньорът на "1 Август" е босненецът Йович. Той беше треньор на Сараево, когато ни отстраниха за Лига Европа.
- Какъв футбол се играе в първенството на Ангола?
- Играе се добър футбол и футболистите са с голям талант, изключителна вродена бързина. Това е обяснимо, тъй като се намираме в Западна Африка. В тази част на континента са известни с бързината си. Това, което заварихме, беше, че тактически не са много добре подготвени. Имаше неща, които трябваше да променим. Не стана лесно, но се случи. Имат невероятно талантливи футболисти с изключителна бързина и след като променихме нещата тактически, всичко тръгна. Съпоставка с нашето първенство много трудно може да се направи, защото става въпрос за различни континенти. Определено е по-техничен футболът, но играят повече на крак и няма дълбочина и скорост в атаките. Тези неща трябваше да се променят и като се случат, отборите играят доста добър футбол. Няма грубости. Няма я и агресията, характерна за българския футбол. Играчите обичат да играят с топката, не обичат да бягат зад противника.
- Кога започвате подготовка за новия сезон?
- В началото на януари. Първенството ни е сходно с това в Китай. Шампионатът започва в края на февруари и е до началото на ноември. 10 дни ще сме в един малък град в Ангола на подготовка. После заминаваме за Южна Африка, в Йоханесбург. Там ще изиграем и няколко контроли. Изборът е голям, защото на подготовка са още много африкански отбори. В моя щаб ще влезе още един българин. Към нас с Петьо Костадинов ще се присъедини и Здравко Здравков за треньор на вратарите.
- Набелязали ли сте си български футболист за Интерклуб Луанда?
- Миналата година в клуба е имало един хърватин, който не е успял да издържи на климата и още на подготовката разтрогнал договора и си тръгнал. Същото важи и за българските играчи. Адаптацията е почти непосилна. Все пак си зависи от човека, всеки е различен.
- Какви условия ви предлага клубната управа?
- Нормални условия, досега жевеехме в апартамент, но сега тримата от щаба ще си вземем къща. Имаме и служебнен автомобил. Луанда е много голям град с население от около 7 млн. жители. Разстоянията са доста големи. Придвижването е трудно, защото цялото движение е с коли и автобуси. Няма метро и трафикът е много натоварен. Между тренировките оставаме на стадиона, където имаме спални помещения, храна, има всичко. Не се налага да се връщаме до вкъщи.
- Какви са цените в Ангола?
- Луанда е една от най-скъпите столици в света. На мен още в началото ми направи впечателние, че един литър вода струва колкото литър бензин.
- Следите ли събитията в българския футбол?
- Не съм гледал мачове, защото няма и къде. Следя събитията по информациите в Интернет.
- Какво смятате за последните събития около националния отбор и най-вече за смяната на Любо Пенев?
- Не съм изненадан от смяната на Любо Пенев. Това си е практика в България, не само в националния отбор. Говоря за честите смени на треньорите. Като знам как мен ме смениха в Левски, какво да се учудвам? 8 кръга преди края, на две точки от първото място и полуфинал за Купата. Клубовете, които успеят да преминат през тежки периоди с един наставник, после имат успехи. Примерът е Ивайло Петев загуби три мача поред в Лудогорец, но собственикът застана зад треньора и отборът стана шампион и направи дубъл. Но, както се казва, в тези неща няма правила. Неприятното около събитията с Любо Пенев и махането му от националния отбор беше, че се изприказваха много неща извън футбола. Това е неприятното. Може да си президент, треньор, ръководител или футболист, но първо си човек, а след това каквото и да е друго. Те се нападат като хора. Не е хубаво да се говорят такива неща между приятели.
- В България няма търпимост към треньорите, защо според теб е така?
- Факторите може би са много, но да погледнем и работата на журналистите. Липсва респект към даден човек. Като се прибрах в България и гледах спортно предаване и първият въпрос към госта в студиото беше - ще си подаде ли оставката треньорът. Такъв въпрос отвсякъде говори за липса на респект към човека. Не може да го попиташ дали ще си подаде оставка, вместо да се обсъди играта на отбора, защо не е успял тимът да победи. А те, първата им работа е да попитат дали ще си подаде оставката. И хората са негативно настроени, това е проблемът. Отидох в страна, в която допреди 10 години е имало гражданска война. Не е била много разрушителна тази война, но все пак е било война. И срещнах едни хора, които са позитивно настроени. Искат да ти помагат, да се развиват. Тук, в България, е само негативизъм.
- Доколкото разбирам, не искате да работите в България в момента?
- Аз имам договор и се чуствам добре в Ангола. И пак казвам, разстоянието е далеч, близките липсват, но за първи път след Берое изпитах удовлетворение от работата си.
- Какво мислите за бившите ви два отбора - Черно море и „Левски”? Двата тима се срещат за първенство в събота, ще дадете ли някаква прогноза?
- Първият мач, който гледах в нашето първенство, след като се прибрах, беше Черно море - Литекс. Хареса ми как играха "моряците" в тази среща. По-различен ми се видя отборът от преди време. Говорихме си с Никола Спасов, че с трима защитници малко е рисковано да се играе и то един централен бранител и два бека. Но много ми хареса отборът. Владее топката, играе футбол. Приятно се изненадах, че публиката на "Тича" оцени играта на Черно море. Това, че отборът игра добре и не заслужаваше да загуби, но падна с 0:3. И ги изпрати с аплодисменти. За мен това бе видимо положителна промяна във феновете на Черно море. В България като минат два часа след мача, се забравя какво е било... да, ама паднахме. След този мач не беше така, макар че на другия ден в пресата пишеше, че Литекс смачка Черно море.
- Другата ви тръпка „Левски” ще се оправи ли?
- „Левски” не желая да ги коментирам. Каквото имаше да го казвам за този клуб, го казах. Единственото нещо, за което съжалявам, беше това, че напуснах Берое. Подчертавам, не съжалявам, че отидох в „Левски”, където се подиграха с мен, а че напуснах Стара Загора. Сега приоритетите на "сините" са влизане в шестицата, а при мен беше - титла и купа. Не искам да се връщам назад. Това са минали неща.
- Ще бъдете ли на „Тича” в събота?
- Не, ще пътувам в чужбина по това време.
- Все пак - прогноза за мача?
- Мисля, че ще стане добър мач. В „Левски” има няколко футболисти на ниво, които могат да играят футбол. И Черно море разполага със своите аргументи за победа. И двата отбора се опитват да играят футбол, така че очаквам добър за гледане мач. Не мога да дам прогноза за крайния изход.