Бившият председател на Управителния съвет на Балкан Ботевград Иван Гавалюгов говори пред БЛИЦ за актуални събития около клуба. Преди няколко дни това направи кметът на града Георги Георгиев, който е и настоящ председател на баскетболния клуб.

“Искам да се знае, че по никакъв начин не използвам Балкан за политически интереси. И докато съм бил начело на клуба никога не съм позволявал да бъде използван за политика, а съм могъл да го направя. Кметът на Ботевград твърди, че аз се целя в някакви постове и затова действам чрез Балкан. Първо – не се целя в такива постове, а и не мислите ли, че ако го исках, нямаше да се възползвам и да изкарам дивиденти, докато бях начело на Балкан. Нито веднъж в последните една-две години не съм се изказал против клуба, въпреки че съм имал поводи да го направя. С треньор Александър Тодоров провал за Купата, както и четвърто място в първенството, въпреки афишираните амбиции за три финала. Но не съм казал дума за резултатите”, заяви бившият председател на Управителния съвет на Балкан Иван Гавалюгов.

“Не искам да отговарям по никакъв начин на кмета, тъй като той говори общи приказки за пред хората. Нека каже с аргументи нещо, за да мога да му отговоря. Иначе няма смисъл. Той казва, че съм бил фалирал Балкан. Първо - не знам и не съм сигурен дали този човек знае какво е фалит. След това - той много добре знае как и по какъв начин получи Балкан преди няколко години - с нула лева задължения и подписани договори с десет момчета, две от които с дългосрочни контракти - Станимир Маринов и Емил Бинев, тогавашни младежки национали. Докато аз и още хора бяхме ръководство на клуба общината не даваше никакви пари. Мога да го кажа категорично, беше ми заявено, че общината ще помага само ако кметът или негов приближен получи председателското място на чмъжкото направление на клуба, а ние останем да отговаряме за детско-юношеската школа. С такива намерения преминахме към общо събрание, на което обаче кметътг заяви, че той е председател и поема изцяло управлението на клуба, както на мъжете, така и на школата”, допълни бившият баскетболист.

Гавалюгов взе отношение и по преминаването на Станимир Маринов от Балкан в “Левски”: “Защо казвам, че Александър Тодоров има пръст в преминаването на Станимир Маринов в "Левски". Първо - Тити Папазов отдавна харесва Станимир, както и други клубове. Недоумявам обаче защо при тогавашния бюдежт с който разполагаше “Левски” не преминаха ксъм нормалния и официален път, по който да вземат играча, т.е. да бъде осъществен трансфер. А са искали да го вземат по друг начин. Знам, че Тити Папазов и Ацо Тодоров са в прекрасни отношения. В това няма нищо лошо, нека треньорите се уважават, но Балкан остава изпързалян и прецакан, тъй като играчът имаше действащ контракт със Станимир Маринов, а отиде в “Левски” за без пари.

Стигаме до глобите, които му наложиха и заради които след това състезателят разтрогна контракта си. Първото провинение на Станимир и още две момчета е през септември миналата година по време на тренировъчен лагер в Нови Сад. Тогава е бил глобен с 50 процента от заплатата си. Вторият споменат случай е от 18 януари 2014-та, и последният, след който се стигна и до сериозните противоречия между състезател и треньор, е от 16-ти май 2014-та година. Съмненията в случая с наложените глоби на Станимир Маринов се пораждат най-вече от два факта. Първият: за посоченото от треньора провинение от месец септември 2013-та година му е наложено наказание чак след края на сезона 2013/2014, заедно с налагането на парична глоба и за случая от 16-ти май. Финансовото измерение на наложените санкции за двете провинения е в размер на цели две месечни работни заплати, за което не са му били изплатени възнагражденията за месец април и месец май 2014-та. Добавено към вече направеното 50%-но "порязване" на заплатата на състезателя за януари 2014, за нарушение на Правилника за вътрешния ред през същия месец, общият размер на наложените глоби за изтеклия спортно-състезателен сезон възлиза на 25% от договорената за периода заплата.

Много странно, но аргументите на федерацията да разтрогне договора на Станимир Маринов съвпадат с предприетите от Балкан действия. Според правилника един играч може да напусне по вина на клуба, ако е взел по-малко от 80 процента от заплатата си за годината, а вече казах, че той е взел точно 75 процента, тъй като 25 са били под формата на глоби”, завърши Гавалюгов./БЛИЦ
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ