Който и треньор да дойде в националния отбор по футбол, резултатите не могат да бъдат по-различни, защото качеството на състезателите е изключително ниско. Не може да се търси вина нито в ръководството, нито в треньора. Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който участва в заседание на Съвета на ЕС.

По неговите думи това, което се случва с националния отбор по футбол, важи за целия български спорт.

"От година на година нещата вървят зле, поколението от 1994 г. (футболистите, завоювали четвъртото място за България на Световното първенство в САЩ) беше продукт на друга система. Знаете през 1988 г. колко олимпийски шампиони имахме, бяхме сила в световния спорт. Докато не се свършат необходимите неща, спортът ни ще бъде трагедия. Не може да очакваме да имаме елитни спортисти, щом няма работа с децата", заяви Кралев.

"Ако вкараме футбола като задължителен предмет в третия час по физическо възпитание в седмичната програма на училищата, в рамките на 8-10 години ще имаме коренно различен облик на българския спорт", посочи министърът.

Той отбеляза, че на първо място сред приоритетите на неговия екип е създаването на нов закон за спорта, тъй като старият не отговоря на потребностите на организациите, федерациите и състезателите.

"През последните 25 години организацията на българския спорт е тотално объркана, нарушени са правилата за изграждане на спортисти, има много пропуски", коментира Кралев.

"Приоритет ще бъде развитието на детско-юношеския спорт, като законът ще уреди задълженията и правата на всички, ангажирани в процеса за физическото възпитание на децата и юношите. Общините трябва да поемат ангажимента си за развитието на спорта за всички. Спортните клубове трябва да се фокусират в работата с подрастващите, а за федерациите да остане елитният спорт", поясни Кралев.

"Нашите идеи съвпадат изцяло с идеите на Съвета на ЕС по проблемите на младежта и спорта. През последните години сме свидетели на драстично увеличаване на нетипичните заболявания сред младежите под 30-годишна възраст - хипертония, затлъстяване, проблеми с двигателния апарат. Преди 25 години това беше немислимо, а причините за това са, че и родителите, и хората от системата на образованието, подценяват значението на физическото възпитание", коментира министърът.

"Новите технологии предполагат обездвижване на децата и съобразявайки се с тези реалности, трябва да компенсираме с активности от наша страна. Недопустимо е да се спортува с пуловери и дънки.

В двете седмици от встъпването в мандата се срещнахме с Българския футболен съюз и с Федерацията по художествена гимнастика, които да участват в този проект и да предоставят треньори за запълването на третия час по физическо възпитание в училище. Момчетата ще могат да избират между футбол и баскетбол, а момичетата - между гимнастика и художествена гимнастика или друг спорт. Това решение трябва да стане със съгласието и одобрението на Министерството на образованието", заяви Кралев.

Според него в последните години връзката между министерствата на спорта и на образованието е била нарушена и се е натрупало напрежение.

"Не можем да очакваме кой знае какви резултати от Олимпиадата в Рио. Спортът не трябва да се политизира, но трябва да бъде национална политика", посочи министърът.

Той съобщи, че всички федерации, които имитират дейност, фалшивите клубове, създадени за източване на пари, ще бъдат отрязани (от държавно финансиране).

"Системата за контрол ще бъде жестока, но които имат резултати, ще получават приоритетно финансиране", заяви Кралев.

Той пое ангажимент за развитието на спортната инфраструктура, доколкото бюджетът позволява, тъй като нейната липса е свързана с обездвижеността на децата.