Канадската хокейна легенда Пат Куин, който беше начело на „кленовите листа“ при спечелване на олимпийската титла от Солт Лейк Сити през 2002 г., почина на 71-годишна възраст.
 
Куин е починал в болницата във Ванкувър, след като здравето му все повече се влошаваше през последната година. Това обявиха от Ванкувър Джайънтс, младежкият хокеен клуб, на който легендарният специалист беше съсобственик.
 
Пат Куин играе девет години в НХЛ като защитник на Торонто Мейпъл Лийфс, Ванкувър Канъкс и Атланта Фреймс, но прави име като треньор. В продължение на 20 сезона е начело на Филаделфия Флайърс, Лос Анджелис Кингс, Ванкувър Канъкс, Торонто Мейпъл Лийфс и Едмънтън Ойлърс.
 
15 пъти класира отборите си за плейофите, а два пъти ги извежда до финал за Купа Стенли – Флайърс през 1980 и Канъкс през 1994 г. Така и не успява да спечели трофея. Два пъти получава наградата „Джак Адамс“ за най-добър треньор в НХЛ. През 2002 г.
 
Начело на националния отбор на Канада печели олимпийската титла. Пат Куин беше член на комисията, която определяше номинациите за новите членове на хокейната Зала на славата.