Вицепрезидентът на БФС и отговорник за "А" националния отбор Йордан Лечков отново скочи на Любослав Пенев, след като снощи го стори първо пред БЛИЦ. Бившият кмет на Сливен потвърди разкритието на Емил Костадинов пред медията ни. Преди часове Екзекутора на "петлите" отправи питане към Пенев къде са парите от повиквателните на играчите, които е викал. Лечков също потвърди, че именно през селекционера са минавали парите, които БФС изплаща на играчите. Разплакалият Германия през 1994 година заяви, че е дълбоко разочарован от атаката на Пенев към него и други от героите от незабравимото американско лято.

"Все още съм на свобода", започна Лечков при включването си по телефона в предаването Sport7 по TV7.

"Искам първо да ви помоля да говорим за треньора Любо Пенев и за вицепрезидента и отговорник на националния отбор Йордан Лечков, за плюсовете и минусите. Не искам да навлизам в личните нападки. За мое голямо съжаление сме били колеги, яли сме заедно, пили сме... и други работи сме правили заедно и не е приятно сега да се чуват такива неща. Дълбоко разочарован съм и не съм очаквал от него подобно нещо. Но явно грешката ни не е, че го уволняваме, а че сме го назначили", каза Лечков.

"Но аз продължавам да го уважавам като фигурата Любо Пенев. Думите му обаче са на един неуравновесен човек, разочарован съм", недоумява легендата по повод атаката на Пенев - "Той е един сребролюбец и който каквото иска да говори, става въпрос за пари. Затова искам да говорим за резултатите, а не за друго. И за това, че аз съм вицепрезидент, а той треньор. Мен най-малко могат да ме упрекват, че съм двуличник. Явно беше, че от 1 година насам, от мачовете с Италия и Чехия, не играем добре. И проблемът не е, че той отиде в "Ботев" (Пловдив), а проблемът беше, че той си тръгна от "Ботев".

"Във всичките тези години сме се старали да даваме път на колегите, които са избрали треньорската професия - хората от нашето поколение. Пенев имаше пълна свобода, такова охолство не е имало в националния отбор, при положение, че не се класираме на голям форум. Отговорността я носи треньорското ръководство, така е навсякъде. Треньорското ръководство получава парите, а не аз. За разлика от тях не съм платен", изтъкна Лечков.

"От днес вече започвам да си губя уважението към него", продължи героят от САЩ`94.

"Tреньорът Любослав Пенев има договор с БФС. Той си селектира отбора, той си избира играчите. Никой не му се меси. Ръководството сме им осигурили всичко, абсолютно всичко. Освен, че има пълната свобода на избор на състезатели, отделно той си избира всичко останало - терени, самолети, хотели - не шест, а 16-звездни, най-хубавата храна. Всичко им е подсигурено от БФС. Е, кажете ми при това положение от кого да се търси отговорност, ако не от треньора? От президента Борислав Михайлов и от вицепрезидента Йордан Лечков ли? Не го разбирам това нещо. Нима Ивелин Попов... не го знам в Краснодар ли, в Рубин ли, къде играе, президентът му обяснява нещата? Работил съм на Запад, трябва да се научим да носим платена отговорност. Всички тези хора са платени. И тука ме дърпате за езика да кажа още нещо, тези хора използват и са приватизирали националния отбор за свои цели. Ще го разберете рано или късно. Ще ви дам един жокер - повиквателните на футболистите ги събира селекционерът. Също и глобите. И никой не знае къде отиват тези пари. Това не е ли предпоставка за футболистите да го подвеждат. Тези пари не са на никой, тях ги осигурява БФС, начело с президента Михайлов и пряк отговорник Лечков. Да ни видяхте нас с Венци Стефанов, Емил Костадинов и другите да играят срещу Малта? Срам, едва 1000 човека на трибуните. Това е резултатът, за което ме боли", продължи Лечков, потвърждавайки разкритието на Емил Костадинов пред БЛИЦ.

"От 2000 година до ден-днешен аз съм дал 30 милиона лева за футбол, тенис, лека атлетика, баскетбол, начело с материална база и обирам само негативи. Кажете ми как да обяснявам на двамата ми синове постоянните обвинения по мой адрес, за делата срещу мен, а и изказването на Любо от вчера, че съм за затвора. Върху мен се е изляла много помия откакто съм се върнал в България, ще го преглътна и това нещо. Но както казва един мой приятел: "Ла*ната на гаргите няма да оцапат морето", продължи разпалено Лечков.

"Това е разликата между мен и тези, които критикуват. Доста често премълчавам, но дотук беше. Цялата ни държава е с краката нагоре, ама това е друг сериозен разговор, дайте да видим къде са резултатите. Колегата Пенев има сериозни финансови проблеми, цяла България го знае. Но за какво да влизам в такива махленски разправии? Жалко е, че 6-7 години ходих зад Боби Михайлов да натискам Любо Пенев да е треньор. Пак ви го казвам. И се извинявам за това", добави бившият кмет на Сливен.

"Недоумявам от това, което се случва. Имам добри отношения с всички колеги. Като ръководството дадохме възможност на всички тези хора, които нямаха опит. Христо Стоичков обаче се оттегли много по-достойно. Разделихме се, но не плю по наш адрес, за разлика от Пенев. Но всички тези неща нямат нищо общо с това, което сме постигнали преди време - през 1994 г. Просто трябва да се отговори защо тези въпроси не дойдоха преди три месеца, преди три години, а чак сега, когато го уволнихме, и то по простата причина, че резултатите липсват. Преди пет-шест месеца подкрепих Любо, че трябва да има по-малко чужденци в българското първенство. Ние сме регулаторен орган, който осигурява предпоставките за развитието на клубния футбол. Трябва да се съобразяваме с генерацията, която идва отдолу. Нямаме материал, но поне нищо не му пречеше да се сбие с Хърватска. Имаме едногодишен период с 10 мача без нито един сериозен успех. Били сме Малта и случайно Азербайджан с гола на Венци Христов в края", продължи Лечков.

"Пенев го освободихме единодушно. Целият Изпълком каза "да" за раздялата с него - 15 от 15. Оставихме го след Норвегия, когато пак се бяхме събрали на заседание, може би това беше решението на общия разум, но всъщност се оказа обща грешка. В договора му няма неустойка. Има много интересни факти по начина на получаване на пари, скоро ще разберете много неща. Аз смея да твърдя, че за мен нищо не е станало. Знаем си го Любо каква стока е. Нямам проблем да му кажа "добър ден", като го срещна, ама чак такъв двуличник, какъвто той ме изкарва, не съм. Пак ви казвам - три неща сме правили заедно, а сега от неговата уста да излизат такива неща", разочарован е Йордан Лечков.