Една от най-големите легенди на световния хокей – Виктор Тихонов, е починал тази нощ, обявиха руските медии. Бившият дългогодишен треньор на СССР и ЦСКА (Москва) си отиде на 84-годишна възраст след продължителна борба със заболяване.
 
„Тази нощ, в един часа, почина Виктор Тихонов. Той си отиде след продължително боледуване. Хокейният клуб на ЦСКА (Москва) изразява своите съболезнования на семейството на Виктор Василиевич. Ние поемаме всички въпроси, свързани с организацията на погребението. За момента не можем да обявим времето, когато ще се проведе погребението“, заяви генералният директор на „армейците“ Игор Есмантович.
 
Начело на СССР Виктор Тихонов печели три олимпийски и осем световни титли по хокей на лед. Като треньор на ЦСКА (Москва) извежда отбора до 13 шампионски титли. Бил е начело на Динамо (Москва), Динамо (Рига) и националния отбор на Русия. Като играч е четирикратен шампион на Съветския съюз (три пъти с ВВС и един път с Динамо.
 
През 1980 г. той е начело на „сборная“, който губи от неопитния и съставен от студенти отбор на САЩ с 3:4 на хокейния турнир на олимпийските игри в Лейк Плесид. Срещата остава в историята като „Чудото на леда“, тъй като за първи път от 1964 г. Съветският съюз не печели олимпийската титла.. В края на 80-те години на ХХ век е обвинен от две от най-големите звезди на руския хокей Игор Ларионов и Вячеслав Фетисов в твърде авторитарен стил на работа. Заради това Фетисов е лишен от право да играе за близо година, но е върнат заради необходимостта му в националния отбор.
 
Синът на Виктор Тихонов – Василий, е треньор по хокей на лед. Внукът му – Виктор Тихонов, който носи неговото име, е хокеист на СКА (Санкт Петербург) в Континенталната хокейна лига и е световен шампион с Русия от първенството през 2014 г.