Старши-треньорът на Балкан Александър Тодоров ще съди члена на УС на клуба Иван Гавалюгов относно обвинения. Ето какво каза Александър Тодоров пред BGbasket.com:

„Относно обвиненията на Иван Гавалюгов, искам да заявя, че до края на седмицата ще внеса дело в съда на две основания: за нарушаване престижа и за клевета и до няколко месеца баскетболната общественост в Ботевград ще може да разбере кой е бил прав и кой – не. Всеки един може да излезе в собствената си медия и да каже, каквото си поиска. Например, че Ацо Тодоров и Тити са фалирали КТБ или че Ацо и Тити са организирали атентатите в Ню Йорк на 11 септември, но само съдът е инстанцията в една правова държава, която може да реши къде е правдата и да присъди обезщетение. Явно казвам, че всяка стотинка, която ми отреди съдът, ще я дам за благотворителни цели. На мен пари от един такъв човек не са ми нужни.

Няма да коментирам повече тези обвинения до края на делото. Мога да коментирам само изказванията, че винаги гледам личните си интереси, които в този момент са същите, като на БК Балкан, а именно – спечелване на шампионската титла през настоящия сезон. Какви по-големи интереси може да има един треньор от тези отборът му да побеждава? Къде е лошото в това?

Относно приказките кой и защо го няма в отбора, мога да заявя, че еднолично право на всеки треньор е да избере отбора, с който иска да работи. Ако треньорът прецени, че един състезател не може да му помогне в реализацията на целите на отбора, нормално е да реши да го освободи или да не преподпише с този състезател. Работата на хората, които дават пари (в случая кмета Георги Георгиев и г-н Луканов) е да преценят дали треньорът е бил прав в своето решение и евентуално да поискат отговорност от него. На хора, които не са дали стотинка за отбора, треньорът няма какво да обяснява или да се търси тяхното мнение.

А за раздялата ми с Рилски спортист, можете да прочетете какво казва президентът на отбора на 17.02.2011 година. Кой говори истина и кой си служи със заблуждаване, могат да се уверят самите читатели на сайта. Интересува ме, направи ли някой (поне един фен, играч, спонсор или журналист) подобно изказване за бившия президент, когато той си заминаваше от Балкан?

И накрая: на мен ми е пределно ясно, че много хора бяха уверени, че след намаляването на бюджета на отбора с 30% и след контузията на основния ни център, Балкан ще има посредствена роля в лигата. Но 14-те победи в досега изиграните 18 мача (включително контролите) показаха обратното. А това застрашава интересите на някои хора, така че мръсните игри не ме изненадват, дори когато идват от самия ни град. Мога да кажа, че въпреки всичко съм щастлив човек, защото знам, че имам подкрепата на своите играчи и своето ръководство. А един треньор повече от това не може да поиска.

P.S. И един въпрос накрая: страхуват ли се някои от това, че към края на месец май пак 4000 фенове ще дойдат да подкрепят отбора? Защото ако се страхува, това е негов проблем и този проблем може само да ни направи още по-амбицирани да вкараме в залата не 4000, а колкото може повече хора. В името на Балкан и в името на играта. Никой не е по-велик от играта.”