Състезание кръг от световната купа и петия кръг от националната лига по парапалнеризъм в дисциплината - целно кацане приключи успешно в Сопот. Той се проведе през уикенда и събра на месността „Манастирска поляна” стотици фенове, които с интерес наблюдаваха непознатата до сега в градчето спортна дисциплина. В надпреварата се включиха 26 пилоти от България, Сърбия и Словения. Сред състезателите имаше и 3 дами. Победител стана българинът Цветан Цолов с резултат от 15 см. Призовото второ място зае Веселин Георгиев с 26 см, трети е Методи Методиев с 49 см. Надпреварата се състои в това парапланеристите да се приземят в кръг, чиито диаметър е 16 см. Само на 1 см разлика след Методиев се класира сръбският състезател Горан Дуркович. Поради неподходящите условия за излитане, планираният за днес шести рунд не се състоя.

Сред дамите първа се класира Риманте Цолова, втора е Веселина Петрунова, а трета остана сръбкинята Милица Малинкович. Победителите в крайното класиране получиха парични награди - за първо място 300 лв, за второ - 200 лв и за трето - 100 лв. Всички отличени получиха предметни награди осигурени от спонсори. Добрата организация позволи още в първия състезателен ден да се направят 5 рунда. Състезателите летяха безопасно, добрата инфраструктура, лифтът, подходящите метеорологични условия, добре свършената работа на съдии, спасители, медицински екипи и организатори дадоха основание Сопот да стане популярно място по парапланеризъм и в тази дисциплина. Досега в Сопот се провеждаха само състезания в дисциплината крос - кънтри. По този начин подбалканското градче отново даде заявка за провеждането на големи състезания от европейски и световен ранг в целното кацане.

Всичките 26 участници в надпреварата отчетоха, че „Манастирска поляна” е трудна мишена за целене, въпреки подходящите условия за кацане. Изискват се високи умения, много опит и концентрация. Предизвикателствата за организаторите от СК"Шамбала" и община Сопот тепърва предстоят, защото догодина това място трябва да бъде готово да посрещне световна купа в тази дисциплина.

Специална награда на състезанието получи словенецът Антон Сволжак, с чието име се свързва началото на този вид спорт в България. За първи път той идва в България през 2002 година по работа и остава да живее в Перник. Там се запознава с местните пилоти Димитър Ралев и Методи Методиев - известни имена в парапланеризма. Те започват да тренират тази дисциплина. В следващите години този спорт придобива все по-голяма популярност и сред българските парапланеристи и много от тях започват да я практикуват. През 2012 Димитър Ралев става европейски шампион, Цветан Цолов става носител на много световни купи и печели призови места на състезания в Европа и други страни. Най-високо в световната ранглиста стига Валери Цветанов, след победата си на световната купа на остров Бали, Индонезия.
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ