24 юни 1987 година. Не, това не е дата на паметен мач. Това е денят, в който геният на съвременния футбол и легенда номер 1 в историята на Барселона се ражда. Лионел Меси. Грешник за своите, бог за чуждите.

Това е точно онова 13-годишно момче, на което е открит рядък хормонален дисбаланс. Но Барселона му подава ръка. Въпреки че продължава да изостава ръстово от съотборниците си, Лео Меси компенсира с брилянтна техника и скорост. Всеотдайността му след топката му се отблагодарява много скоро.

Виртуозът на зеления килим се превръща в най-младия футболист, дебютирал по това време в Испанското първенство - на 17 години и 144 дни. Датата е 16 октомври 2004 година, а съперник е местният дразнител Еспаньол. По-късно този рекорд е подобрен от Боян Къркич. На 1 май 2005 година пък бележи и първия си гол за представителния тим на каталунците - срещу Албасете. Попадението отново влиза в историята, като е отбелязано от най-младия състезател в Примера. Но и това постижение в подобрено от Къркич, който пък през 2007-а бележи след асистенция на Меси.

И така мач след мач, гол след гол, година след година, Златна топка след Златна топка. През този сезон, в няколко поредни кръга, Лионел Меси почуква на вратата на Историята, но тя не е готова да го приеме. До вечерта на 22 ноември 2014 година. Рекордът на Телмо Сара от 251 гола в Примера дивисион остана в миналото. Звездата на Лионел Меси блести ярко с впечатляващите 253 попадения след хеттрик във вратата на Севиля за звучното 5:1. 78 283 зрители на "Камп Ноу" споделиха на живо момента.

Интересно е да се отбележи, че идолът на Атлетик (Билбао) е бил на 35 години, когато в постигнал своя рекорд в 277 мача. Лионел Меси е на 27 г. и ако нещо не се обърка, то той със сигурност ще премине границата от 300 гола в Ла Лига.

Но тези постижения, и тези, които предстоят, имат и своя горчив привкус за самия Меси. И той се изразява в това, че голяма част от аржентинските фенове и симпатизантите на националния отбор на Аржентина по целия свят го обвиняват. Те не приемат успехите му присърце, защото не са в полза на представителния тим. Има дори и такива хора, които вярват, че със "синьо-бялата" фланелка той не влага сърце и душа, както го прави за Барселона. И единственият начин да го обявят за легенда, да го поставят редом до иконата Диего Марадона, е да изведе "гаучосите" до световната титла. В това те виждат смисъла. Нещо, до което бе близо през изминалото лято на Мондиал 2014. Но това бе моментът на Германия (б.а. - 1:0 с гол на Марио Гьотце в края на второто продължение), а не на Аржентина и още по-малко на Меси.

Грешник за своите, бог за чуждите. Това е Лионел Меси.
СВЕТОСЛАВ КОСТАДИНОВ/БЛИЦ