Жо-Вилфред Цонга изрази разочарованието си от липсата на подкрепа от публиката при загубата му от Стан Вавринка в първия мач на сингъл между Франция и Швейцария на финала за "Купа Дейвис" в Лил.
 
Резултатът след първите два двубоя в петък е 1:1 , след като във втория мач Гаел Монфис се наложи срещу Роджър Федерер.
 
Въпреки рекордните за тенис среща 27 423 зрители на стадиона "Пиер Мороа" в Лил, Цонга бе категоричен, че феновете на Швейцария са подкрепяли много повече своите представители.

"Когато отборите бяха представяни, швейцарските тенисисти бяха много по-аплодирани от нас, заяви Цонга. - Самите ние чувахме повече швейцарските привърженици, а не френските". След като спаси два сетбола в осмия гейм на третия сет, първата ракета на Франция се обърна към публиката, опитвайки да предизвика повече шум и подкрепа.
 
Отговорът на зрителите обаче се ограничи единствено до няколко възгласа "Давай, Франция!" Според информацията около 2500 фена на Швейцария са пристигнали в Лил за финала на неофициалното световно отборно първенство по тенис за мъже. Макар и значително отстъпващи по брой на домакините, швейцарските привърженици вдигат много шум благодарение на звънците, с които са се заредили за двубоя.

Цонга коментира и факта, че е бил освиркан, докато е проверявал отпечатък от топка по време на мача с Вавринка. "Бях освиркан в собствената си държава. Може би не от френските зрители, но от швейцарските. Беше неприятно. Трябва да излезем в оставащите мачове и да помогнем за ентусиазма на публиката. Това ще се случи с покачване нивото на представянето ни. Може би тази реакция бе породена от това, че загубих мача си. Надявам се в следващите срещи да има промяна", завърши Цонга.