Собственикът на Лудогорец и член на Изпълкома на БФС Кирил Домусчиев коментира уволнението на Любослав Пенев от поста селекционер на националния отбор и промените, които трябва да бъдат направени в нашия футбол.

„Напълно подкрепям решението за смяна на националния селекционер. Когато няма резултати, трябва да се вземат мерки. Още повече, че доста от нас в ръководството на БФС сме успешни мениджъри, нашата работа е да осигуряваме пари и да искаме някаква възвръщаемост. Няма такъв филм, в който наш служител ни дава ултиматум и ни обяснява да не му се месим в работата. Най-малко е некоректно подобно отношение от страна на Любослав Пенев”, заяви Домусчиев пред вестник „Преса”.

Преди дни президентът на БФС Борислав Михайлов заяви, че следващият национален селекционер трябва да е българин, но това мнение не се споделя от боса на разградчани.

„Аз лично държа на мнението, че трябва да изберем чужденец. И то такъв, който да помогне не само на националния тим, но и за развитието на българския футбол като цяло. С идеи, с методология, като се започне още от школите. Класен специалист, който да покаже как е в Испания, Португалия, Швейцария. Но затова сме колектив в Изпълкома, за да вземаме решенията заедно. Трябва да изберем най-доброто. Ако мнозинството предпочете българин, ще се съобразя”, допълни Домусчиев.

„БФС трябва първо да може да си позволи евентуалния чуждестранен специалист. В криза не е редно да се дават грешни пари. Ако е бивш популярен футболист, както беше Лотар Матеус, те най-често не стават добри треньори. Смятам, че 95 % от добрите специалисти по света не са били големи футболисти”, каза още собственикът на Лудогорец.

„Стратегията за развиване на футбола ни още от децата, която направи Пламен Марков, е много добра. За мен няма как държавния ни тим да няма цели. Редно е да ги разделим на краткосрочни и дългосрочни. Пред БФС стоят два въпроса – каква реформа да се направи в детско-юношеския футбол и как националния тим да печели мачовете си. Ако нямаме цели защо изобщо да изразходваме средства и да се излагаме? Трябва да се работи много сериозно дългосрочно в детския футбол. Съответно трябва да следим инвестициите, които клубовете правят в школите си. Вижте Швейцария и Белгия – те проведоха реформите и сега имат силен клубен футбол и силни национални тимове”, завърши темата Домусчиев.