България – Малта, 76-а минута. Ивелин Попов слага топката за изпълнение на дузпа, засилва се и .. я праща високо над вратата. И от тук започват катаклизмите.

Оставката на Любо Пенев е едно на ръка. За пръв път от много време в България се показа една правилна насока на мислене -  проблемът не е толкова в селекционера, колкото в липсата на добри български играчи. А те липсват, защото никой не обръща внимание на младите. „А” група е залята от втора ръка чужденци, които вземат местата и хляба на нашите таланти...

Всичко това стигна и до ушите на президента Борислав Михайлов, който ясно и бързо усети теченията на всеобщото мнение и посочи:
„Намаляваме броя на чужденците, ще задължим да играят млади футболисти във всички клубове, ще опитаме да обиграем млад тим за следващите квалификации”.

Това е път, по който отдавна трябваше да се тръгне, но ние тук винаги чакаме ножа до кокала и никакъв друг изход, за да започнем да правим нещата както трябва.

Но я си представете следното – пак в тази 76-а минута Ивелин Попов се засилва и вкарва гол. България побеждава с 2:1. Излизат Пенев и Боби и казват нещо от сорта на: „Трудно победа, но много важна. Има такива мачове, топката не влиза и не влиза, но най-важното е, че успяхме да вземем три точки и продължаваме в борбата за класиране..”.

Тогава нямаше да има уволнения, никой нямаше да обели дума, че в „А” група е пълно с чужденци, че не се грижим за малките таланти. Нямаше да има извънредни мерки и извънредни заседания на Изпълкома. Керванът щеше да си върви по старому.

Така, че всъщност един ден, след 2, 3 или 4 години, може да кажем: „Попе, благодарим, че изпусна дузпата срещу Малта”.
Юри СЛАВЧЕВ, Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ