Добромир Жечев е роден на 12 ноември 1942 г. в София. Играе в “Спартак” (Сф) от 1959 до 1968 г. (216 мача и 7 гола) и в “Левски” от 1969/пр. до 1975 г. (153 мача и 13 гола). Шампион на България е през 1970 и 1974 г. Носител на купата на страната през 1968, 1970 и 1971 г. Има 369 мача и 20 гола в „А“ група. 14 мача и 3 гола в евротурнирите. Записва 73 мача и 2 гола в националния отбор, като 9 пъти е негов капитан. Жечев е единственият български футболисти, участник на 4 световни първенства. Европейски шампион за юноши през 1959 г. Треньорската му кариера в началото преминава през гръцките “Арис” (Солун), “Янина” и “Понти” (Верия). Помощник-треньор е на националния отбор, а веднъж е начело на тима заедно с Цветан Илчев, Янко Динков и Йончо Арсов – на 6 юни 1979 г. при загубата с 0:3 от Англия в София. По-късно е треньор на “Левски” (1981 - 1983 и през 1988-1989), “Хасково”, “Беласица”, “Локомотив” (Горна Оряховица), “Дунав”, “Ботев” (Враца), “Академик” (Свищов), а също и на отбори в Кипър, Саудитска Арабия и Алжир. В момента работи като селекционер на базата на „Левски-Раковски”.

- Г-н Жечев, какво се случва в „Левски”?

- Вижте, че сме в криза – криза сме. Това се вижда от всички и не е нужно да си заравяме главата в пясъка като щраусите. Състоянието на клуба на всички нива не е добро, не е такова, каквото отговаря на велик клуб, какъвто е „Левски”. Разбира се, че хората най-много ги вълнува първият отбор. Отново повтарям, че ситуацията не е добра, за съжаление. Пропуските няма как да бъдат наваксани. И да тичаме, няма как да настигнем вече “Лудогорец”, ЦСКА, “Литекс” пък и “Ботев” (Пд). Те сглобиха много по-качествени състави.

- На какво се дължи дупката, от която „Левски” не може излезе вече пет години?
- Финансовата криза, която настъпи, дава най-силно и тежко отражение. За детско-юношеската школа мога да говоря отделно. Сега темата предполагам е първият отбор. Най-много ми е мъчно, че тези играчи, които в момента обличат свещената синя фланелка, просто не стават. Те просто нямат нужната класа, за да играят на „Герена”. Обикновени средняци са, най-много мога да ги похваля, че са добри. Добри, но не много. А, за да играеш в „Левски”, ти трябва да си много добър или отличен. Всичко друго е отбиване на номера. В „Левски” второто място или „калъфките” не се броят, целта винаги е само една – титлата и купата. Виждате какви играчи се привличат – повечето идват без пари.

Според вас
безплатните
футболисти
добри ли са?

Изключително рядко и даже случайно можеш да попаднеш на някой „диамант”, както беше с идването на Седрик Бардон. Французинът дойде като свободен агент, а после се превърна в ключова фигура за нашите успехи в първенството, а и в Европа. Със Седрик достигнахме до четвъртфинал в Лига Европа през 2006 г. и влязохме в груповата фаза на Шампионската лига. Аз поне обаче засега не виждам да има някой отличаващ се от обичайното сиво ниво сред чужденците на „Герена”. Всички знаят защо се получава така. Ясно е, че добрите играчи са прекалено скъпи за нас.

- Как виждате решението на проблема?
- Ами просто трябва да се помогне най-сетне на Тодор Батков. Трябва да отдадем заслуженото на този човек, който в продължение на толкова много години почти сам издържа един от грандовете на нашия футбол. Мислите ли, че му е лесно на Тодор? В последно време го нападат и някакви запалянковци...Защо го правят? Аз лично не мога да ги разбера хората, които атакуват адвоката. Той прави каквото е по силите му, каквото е по възможностите му. Но сам няма как да се справи в напрегнатата ситуация. Много грозни обиди прочетох и чух по адрес на Батков. Категорично заставам на негова страна. Според мен феновете не са прави.

- Защо мислите така?
- Аргументите за това мое твърдение са доста. Сега чета, че запалянковците искат да го изгонят Батков. Е, добре тогава. Искам да ги попитам тези момчета: Те ли ще го оправят „Левски”. Отново повтарям: Батков върши работата добре, управлява клуба качествено. Призовавам феновете да не правят протести. Станахме свидетели на твърде много изстъпления по стадионите. Лишават клуба от домакинство заради ексцесиите, направени от ултрасите. Губим пари, а и точки от тези непрекъснати тъпи наказания да играем без публика. Освен това заради тези хулигани се лишават хиляди обикновени наши привърженици, желаещи да посещават „Георги Аспарухов”. Феновете осъждат Батков, но самите те са за осъждане. Последният пример е случилото се на баскетболния мач в събота срещу „Партизан”. Изпотрепаха агитката на гостите, стана масов бой, едни се млатеха със столове, с други предмети,

вадеха колани от
панталоните си

и се налагаха като освирепели. Кръв, ужасии... И с какво помогнаха на своя любим отбор тези? Баскетболистите ни загубиха от „Партизан” с 66:98. Позорно. Срамно. Така мога да коментирам поведението на тези така наречени „фенове”. Трябва да се избегнат за в бъдеще такива батални сцени, такива побоища. Ако искат, запалянковците да помагат на „Левски”, да влязат в клубната управа, но вместо да помагат, те само вредят.

- Една от организациите на ултрасите – тръстът „Синя България”, сега ще получи 15 процента от клубните акции от Тодор Батков. Как ще коментирате това решение на собственика?
- Ами, хубаво, 15 процента взимат, добре. Но те няма да ръководят нещата. Ако са в помощ, съм съгласен, но така не. Те не могат и не трябва да управляват процеса. Те затова са фенове, за да подкрепят. Идеята да имат 15 процента не е лоша като цяло. Но не трябва да имат ръководни функции и да се бъркат в работата на управата, а да имат само съвещателен глас. Виждате какво стана в „Локомотив” (Пд). Нали там феновете овладяха изцяло властта. Не ги виждам да са прокопсали.

- В Управителния съвет почти не останаха левскари. Как си обяснявате напускането оттам на Николай Илиев и Димитър Иванков? Петър Курдов казва, че в клуба не са останали левскари?
- Ами, нормално е. Хората ги боли. Не съм ги питал защо са го направили. Предполагам, че по този начин те изразяват несъгласие от начина, по който се управлява клуба.

- Каква е оценката ви за работата на Георги Иванов?
- Аз не мога да давам оценки, още повече на колега. Гонзо направи доста за отбора. Опитва се да вдигне клуба в трудните моменти. Той е истински левскар и знае как да помогне. Георги винаги ще има място на „Герена”. Пое треньорски пост през лятото след неуспешния експеримент с испанеца Пепе Мурсия. Гонзо даде импулс на играчите, записа няколко поредни победи. За съжаление дойде и отстъплението срещу ЦСКА и „Монтана”. Има и горчиви моменти във футбола, какво да се прави.

- Престоят на Иванов на треньорския пост уж е временен. Димитър Димитров е чакан едва ли не като месия след Нова година...
- (прекъсва ме) Там работата не е много-много ясна. Изобщо не съм сигурен, че Херо ще дойде в „Левски”. Нещата са 50:50 според мен. Май Димитров почна да се колебае, да се чуди дали да идва. Уж беше дал думата си, после какво стана, не знам. В момента левскарите сме в неведение за решението на Херо.

- Само Херо ли е решение на треньорската криза? Не съществуват ли и други варианти!? В момента свободни „агенти” са двама от най-качествените ни млади специалисти – Стойчо Стоев и Ивайло Петев...
- Не искам да взимам отношение по този въпрос. А и Петев се съмнявам да поеме „Левски”, след това, което изживя миналата година. Събличането на Ивайло беше едно от най-големите петна, лепнати върху „Левски” навръх 100-годишния юбилей. Човекът беше унижен, а нищо лошо не ни беше направил. Беше ужасно... Не искам да давам акъл по треньорския казус. Ръководните фигури да си решават.

- За сравнение между вас и сегашното поколение изобщо не може да става и дума, според мен. Нито по отношение на класата, нито по отношение на заплащането...
- Кой ти е говорил навремето за пари... Всички мислехме само за футбол.

Аз, като играех,
премиите бяха
по 30 лева,

с данъка стават 27. След това си качиха на 80 лева, чисти 72. Хванах бедните години, нямах късмет явно. Футболът не можа да осигури живота ми. Вие си правете сметка какво е било преди, какво е сега. Чета, че в "Левски" щели да вземат по 4-5 хиляди лева, ако бият ЦСКА. А на нас ни даваха по стотина лева.

- Участник сте на 4 Световни първенства, по време на своята кариера сте пазил много от най-великите нападатели. Какво е мнението ви за играта на „синята” отбрана?
- За съжаление нищо хубаво не мога да кажа. Стараят се момчетата, но възможностите им са скромни. По-добре е да не коментирам Аймен Белаид, Борко Стойчев и останалите, че ще кажа някоя глупост...

- Вие сте човекът, който наложи едно от най-силните поколения в историята на “Левски” – това на Искренов, Сираков, Михайлов, Илиев, Велев и другите. Как се решихте на този риск - да заложите на толкова неопитни играчи?
- Винаги ме е дразнело, когато на един треньор му се лепне етикет “Откривател на еди кой си талант”. Или “Той наложи еди кой си”. Няма такова нещо, бе, хора! Налага се човек, който няма качества, ама ти го буташ, ли буташ. Тези момчета – и Гибона, и Наско и Боби, и Ники Илиев, и Кокала си дойдоха научени. Талантът няма как да го задушиш, да го скриеш. Те си бяха големи футболисти. Аз само им дадох шанс, ударих им едно рамо, дето се вика. Боби Михайлов например, измести от титулярното място един голям вратар, какъвто беше Владо Делчев. Предния сезон Владо беше избран за №1 на своя пост в “А” група! Как да го пренебрегнеш? Обаче Делчев се издъни на един мач срещу “Спартак” (Плевен). Пламен Гетов му вкара 2 гола от центъра...Оставих Владо в следващия двубой на пейката и пуснах Боби. Той пък взе, че завърши няколко мача без допуснат гол. Така синът на Бисер Михайлов се наложи в “Левски”. Без протекции и налагане пробиха и всичките други таланти. Знаете ли, че в първите му мачове феновете освиркваха Наско Сираков. Коментираха: “Е, този борец ли ще играе?”. Да, обаче Наско си беше роден талант и страхотен футболист. Гордея се, че дадох път към големия футбол на всички тези момчета. Дано един ден и дано този ден да е скоро ядрото на „Левски” да е пак от такива юноши...
МИЛЕН ДИМИТРОВ