Президентът на ФИФА Сеп Блатер явно се е уплашил от ФБР и избягва посещенията в САЩ, пише „Дейли Мейл“, позовавайки се на собствени източник в световната футболна централа. Както е известно, американската служба провежда собствено разследване за корупцията във ФИФА и на гласуването при избора на домакините на световните първенство през 2018 (Русия) и 2022 г. (Катар).
 
След избора на Русия и Катар в края на 2010 г. Блатер само веднъж е посещавал Съединените щати, въпреки че страната се очертава като един от най-бързо растящите пазари във футбола през последните години. Швейцарският бос на ФИФА посети САЩ за кратко през пролетта на 2011 г. по време на конгреса на КОНКАКАФ в Маями. Преди това имаше четиридневен престоя за финала на „Голд Къп“ между „янките“ и Мексико през лятото на 2009 г. Тогава посети и американския президент Барак Обама в „Белия дом“.
 
При разследването си ФБР използва като информатор бившия член на Изпълкома на ФИФА Чък Блейзър. Освен това на американската говорителка на кандидатурата на Катар за домакинство на Мондиал 2022 – Федра Ал Маджид, беше предложена закрила, след като стана ясно, че тя може да бъде застрашена заради разкрития за корупция при избора на арабската държава.