Решението на волейболната федерация да налага санкция на всеки, отказал покана за националния отбор, е вдъхновено от селекционера Пламен Константинов-Гибона, пише „Меридиан Мач“.
 
Както е известно, Управителният съвет на централата постанови, че който не се яви на сбор на националите по уважителни причини, може да бъде санкциониран по изключително строг начин „с всички произтичащи от това последствия за състезателя, включително и задграничното му лицензиране и ангажименти“. Простичко казано, това може да означава както глоба, така и отнемане на състезателни права.
 
На първо място така ще се процедира с Матей Казийски. Славия вече си търси 180 000 евро от „пропуснати ползи“ съгласно точка от договор между играча и родния му клуб. На звездата на италианския Тренто, който е твърд в отказа си да играе за националния отбор при това ръководството на федерацията, ще бъде изпратена покана за Световната лига. При очаквания му отказ ще се действа на базата и на регламент, не само според задълженията му към Славия.
 
Константинов може да прати покани и на братята Валентин и Георги Братоеви, които собственоръчно отстрани преди световното първенство в Полша, но също с цел да откажат, тъй като на тях едва ли ще им се играе за България след случилото се. Центърът Николай Николов иска да се посвети на клубния си отбор Урмия (Иран) и не е склонен да се „троши“ в националния. Той има хронична контузия на подбедрицата. На разпределителя Андрей Жеков, който през лятото се върна в националния отбор, не му се играело в Световната лига.
 
В тази ситуацията Гибона искал да се презастрахова. През октомври 2015 г. предстои европейското първенство, на което сме домакини заедно с Италия. На турнира трябва да сме най-малко четвърти, за да отчетем прилично представяне.