Българският футболен съюз очаква приходи в бюджета за предстоящата 2015 година в размер на около 12,877 милиона лева. Това обяви президентът Борислав Михайлов след края на днешното заседание на изпълнителния комитет. Пресаташето Павел Колев пък заяви, че тези цифри не са особена изненада, тъй като те са заложени в бюджета за целия четиригодишен мандат на управление и е гласуван на конгреса на централата.

"БФС си прави този бюджет без никаква държавна подкрепа, като единствена федерация в цяла Европа. Имаме ръст на приходите и това е заслуга на усилията на президента и на членовете на изпълкома. Бюджетът се осигурява без наградни фондове от класиране на големи първенства вече девет години", обясни Михайлов.

"Приходите се формират от подкрепата на ФИФА и УЕФА, спонсори и телевизионни права на националните отбори, които европейската асоциация ги продава добре. Както се знае, от тези квалификации УЕФА въведе седмица на футбола, като мачовете в групите се играят по девет всяка вечер и често съвпадат с началния час. 1/3 от парите са от телевизионни права на националния отбор. Около 10 процента от бюджета ни е от спонсори, които не са много, и близо 50 процента са от ФИФА и УЕФА", уточни Михайлов.

Той даде за пример младежкия национален отбор на страната до 21 години, за който отиват около 400 хиляди лева за 12 месеца. Тази формация всеки път реално е олимпийски отбор, но нито БОК, нито Министерството на спорта не проявяват интерес да я подпомогнат в програмите си за олимпийска подготовка.