Броени дни остават до големия финал във Формула 1, който и ще излъчи името на новия световен шампион в най-популярния състезателен спорт на планетата.

Двамата съотборници в Мерцедес Люис Хамилтън и Нико Розберг ще си оспорват короната в заключителното Гран при на Абу Даби, като на този етап британецът разполага с преднина от 17 точки пред своя колега.

В последното състезание за сезона обаче важи и правилото за двойния брой точки, което означава, че Хамилтън не трябва да допуска по-лошо класиране от второ място в случай, че Нико Розберг спечели състезанието.

В събота двамата асове ще проведат първата си голяма битка по време на квалификацията, като статистиката показва, че през този сезон Розберг се представя по-добре от своя съотборник в съботните дни.

Германецът вече спечели трофея за най-много победи в квалификациите, като през сезона Розберг спечели полпозишъна в цели десет случая.

Люис Хамилтън от своя страна триумфираше в квалификациите в седем случая до момента, но за сметка на това има предимство над Розберг по отношение на записаните победи в състезанията - десет срещу пет.

В един-единствен случай от началото на сезона, пилот различен от Люис Хамилтън и Нико Розберг е успял да стигне до полпозишъна. Това стори асът на Уилямс Фелипе Маса, който сензационно спечели квалификацията преди Гран при на Австрия. В последствие обаче състезанието бе спечелено от Нико Розберг.

Самият Розберг спечели последните две квалификации от календара - в САЩ и Бразилия, докато преди това Хамилтън успя да грабне полпозишъна в Сочи.