Футболният треньор от детско-юношеската школа на ПФК Черно море Венцислав Маринов бе осъден за педофилия, но изненадващо се размина с твърде лека присъда - 3 години условно с 5 години изпитателен срок. Наложеното наказание е шокиращо, предвид факта, че подсъдимият се е признал за виновен в четирите повдигнати му обвинения – за блудство и опит за полов контакт с 12-годишно момче, както и за блудствени действия при продължавано престъпление и полов акт с 10-годишно момче.

Въпреки тежката квалификация и поисканите от прокуратурата 9 години затвор, признанието и дежурното разказания пред Темида, са били достатъчни Маринов да се отърве с условна присъда още на първото съдебно заседание. След присъдата родителите на потърпевшите деца са бесни и недоумяват как може педофилът да се разминава със затвора, още повече, че си е признал гнусотиите, които е вършил с децата им. Янчо Георгиев – адвокатът на едното семейство, което след гаврата е заминало да живее в Англия, обясни пред репортер на БЛИЦ, че все още няма отговор от тях, дали ще обжалват така постановената присъда. Но сподели, че майката и бащата на другото детенце са потресени от условната присъда.

Интересен факт е, че съдът приема за спорно дали е имало и осъществен ли е полов акт, или сексуалната гавра се е свела само до гнусно опипване на момченцата, но пък същевременно приема тежката квалификация в НК. Или иначе казано – че Маринов е правил секс с поне едното дете.

Според експертизата, трудно било да се установи дали момченцата са били изнасилвани или само са били опипване, тъй като те споделили с родителите си около месец след гаврата. Така или иначе държавното обвинение е категорично, че ще протестира твърде снизходителното наказание на Веселин Маринов.

Гнусните гаври, в които е бил обвинен Веселин Маринов бяха описани от вестник "ШОУ", който единствен разкри лицето на треньора-педофил. Той бе привлечен към наказателна отговорност след подаден сигнал от родителите на две деца, посещавали тренировките към професионалния варненски  клуб. При извършване на тежките престъпления подсъдимият е използвал положение на зависимост и надзор, като треньор по футбол на двете деца. Самите деяния са осъществени на неустановени дати през месеците юни и юли миналата година в дома или автомобила на подсъдимия, както и в спомагателни помещения в близост до тренировъчното игрище. Родителите на малолетните разбрали за проблема седмици по-късно след деянията, се казва в съобщение на ВРС-Варна.

Делото в Районен съд – Варна бе разгледано при закрити врата. Съдебният състав групира наложените за всяко от престъпленията наказания и определи 48-годишният Маринов да търпи най-тежкото от тях - 3 години лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от 5 години. Подсъдимият е с чисто съдебно минало.

Той бе осъден още да заплати обезщетения на пострадалите за претърпените в резултат на всяко от деянията неимуществени вреди. По отношение на 12-год. малолетен съдът уважи граждански иск от неговия законен представител в размер общо на 15 000 лева. Размерът на присъдената като обезщетение сума на другия пострадал малолетен е в размер общо на 20 000 лева. В тежест на подсъдимия са държавните такси и направените по делото разноски.
ОРЛИН ФИЛИПОВСКИ/БЛИЦ