Георги Илиев бе поредният гост в рубриката „Интервю с..“ на предаването Спорт+ по ТВ+.

-Как протече срещата ви с Александър Томов?
-Нормално. Срещам се често с Томов, защото дискутираме неща, свързани със стадиона. Нямам оплаквания. Всички срещи бяха позитивни.

-Изчистихте ли финансовите си взаимоотношения с ЦСКА?
-Изчистихме заплатите и част от другите инвестиции. Ще оправим и останалите, но аз просто не очаквах, че „Титан“ ще ме вкарат в такова приключение. Още през февруари обещаха, че ще ми изплатят всичко. Но останаха само обещанията. Няма да съм първият, нито последният, останал излъган.

-Вие сте цесекар, но се скарахте с много хора, които обичат ЦСКА – Стойчо Младенов, Стойне Манолов, с „ЦСКА завинаги“, дори с феновете. Защо се получи така?
-Не съм се карал с тях. Те така представят нещата. Сашо Чакмаков аз съм го довел в ЦСКА. Каквото съм обещал към тези хора съм го изпълнил. Не съм се карал със Стойчо. Това идва от хора, които искат да правят интриги. Хора с комплекси.

-Сега разговаряте ли със Стойчо Младенов?
-Честно да ти кажа – звънях му три-четири пъти, но не ми вдига. Звънях му, за да му се извиня, ако съм го засегнал с нещо. Единственият ми конфликт със Стойчо бе заради заплатата. Аз, като изпълнителен директор, и Стойчо, като треньор – ние сме единственият тандем, който успя да победи Лудогорец в турнира за Купата на България. Интригите със Стойчо и Стойне Манолов дойдоха от други хора. Със Стойне сме семейни приятели, така че не знам какви интриги се търсят. С него съм имал само едно противоречие – преди време той ми каза имената на няколко души, които ще влязат в Управителния съвет. Аз се зарадвах, защото бяха стабилни хора – Цеко Минев, Цветан Василев, Гриша Ганчев, и го казах пред медиите. Той ми се обиди, че съм издал имената им. Това не е повод за скандал между приятели.

-Ходите ли спокойно на мачове на ЦСКА?
- Да, защо да не съм спокоен? Преди време имаше напрежение. Една групичка вдигаше плакати против мен. Сега всичко е наред.

-Бихте ли се завърнал като ръководител в ЦСКА?
- Не, не, не. Така ми е добре. Гледам си бизнеса, пътувам, играя тенис, плувам. Докато бях на ръководен пост в ЦСКА натрупах повече негативи, развалих си отношенията с някои хора. Но какво да се прави...Сега - като се замисля – Стойчо Младенов си е прав за себе си. Взима заплата от 40-50 хиляди лева, с всеки президент е в много добри отношения и успява да ги убеди да му дават тези пари. Останах изненадан, когато подписвах новият му договор. Затова се обадих на Александър Томов и Стойне Манолов, за да няма после грешки. Казах им и какви заплати взимат помощниците на Стойчо. 9 300 лева, което ми се видя сериозна сума, при положение, че отборът бе на ръба на оцеляването.

-Нормално ли е да се плати на един футболист, а на друг – не?
- Това е абсурдно. Това се прави от всички президенти. Титаните действаха така, в Левски също знам, че се прави подобно нещо. В България повечето президенти са запалянковци. В началото са разумни, но след това нещо им става. В един момент започват да ръководят тренировъчния процес, да правят тактиката за мача. Бил съм на толкова много срещи между Стойчо, Митко Борисов и Стойне. Там се обсъжда как ще играе отбор, кой ще бъде купен, кой ще води атаката...Но като се замислиш – един човек налива милиони и е нормално той да казва какво ще се случва.

-Ще се разпадне ли отново ЦСКА, ако не се намерят пари за футболистите?
- Всеки подписва с ЦСКА и започва да мечтае. По-добре да не се подписват договори с големи заплати, а да се съсредоточат върху по-важните работи. Говоря за балансирано финансиране, инвестиции в школите. Даваш 10 000 лева на треньора, по 6000 за заплата на футболист и държиш това положение, докато нещата се оправят. Може и да не станем шампиони, но съм убеден, че ще сме сред първите 4. Нека да си оправят базата първо. От наем на терени могат да получават между 50 и 70 000 лева на месец. От спонсори още 500-600 000, от реклами – 400 000, от телевизионни права – един милион, от продажби и правилен маркетинг – още няколко 500 000. ЦСКА спокойно може да си докарва по четири милиона.

-Наистина ли Кирил Домусчиев командва БФС?
- Не.

-Александър Томов така твърди?
- Кирил е сериозен бизнесмен. Показа на всички останали как се прави. По времето на Титан бюджетът на ЦСКА беше около 10 милиона лева, а на Лудогорец – 15 милиона. Освен това Лудогорец взе най-доброто от ЦСКА – Методи Томанов и Иво Котев. Спас Джевизов избяга в Етрополе за 1000 лева повече. Нали всички обичаха ЦСКА? Стойчо и той се скри в Саудитска Арабия, когато имахме проблем с лиценза.

-Да те върна отново към БФС. Смяташ ли, че от там толерират Лудогорец. Много време им отне, за да сменят датата на мача с ЦСКА?
- Има си програма на А група, тя е ясна. Кой е очаквал, че ЦСКА ще е лидер в класирането през ноември? Преди време имах подозрения, че Лудогорец има лоби в БФС. Журналистите бяха изкарали една статистика, че близо две години не беше свирена дузпа срещу тях, но това вече е в миналото.

-Има ли сили ЦСКА да стане шампион?
- Този сезон вече направих своята прогноза и казах, че твърдо сме шампиони. За целта обаче трябва да се победи Лудогорец. Ако не успееш да си вземеш мача в София, то къде си тръгнал да ставаш шампион. Това ще е важният мач.

-Споделяш ли, че мнението, че ЦСКА няма стратегия, а се работи на парче. Никой не мисли какво ще е бъде след пет години?
- Те не мислят за година напред, а какво остана за пет. Който е треньор – не мисли за утре. Те мислят само за момента. Трябва да се бие Левски, но това вече не е интересно. Тандемът Томов-Младенов е пагубен за Левски. Но няма какво да коментираме тези победи срещу сините. Нека да елиминират два-три отбора в Европа, да влязат в групите и тогава ще можем да коментираме. Трябва обаче да дадеш пари, ако искаш да изкараш пари. По времето на Титан месечният бюджет бе 700-800 000. Сега при Томов е 500 000. И за какво ги дава тия пари всеки месец – за да види как пада от Мура и Зимбру, или от Монтана. Не е нормално. Говорят, че таванът на заплатите били 15 000 лева, но нека не се заблуждаваме – те са много по-големи. Всички тези странни трансфери ощетяват ЦСКА. Как да дойдат големите спонсори в Левски и ЦСКА? Нали като видят счетоводния баланс ще избягат с мръсна газ към границата. Сега чувам, че в Левски са ограничили месечните разходи до 200-250 000 лева. Така е по-нормално. А ЦСКА с 500 000 лева на месечна издръжка - накъде отива? Как ще бъдат избити тези пари и как ще излезеш на положителен баланс? Трябва да вземаш кредити и след това става страшно.
КРАСИМИР МИНЕВ