Хавиер Фернандес води при мъжете след кратките програми на Скейт Канада, пише beautyinsport.com. Испанецът е фаворит в състезанието, което започна по отличен начин за него с първа позиция и 86.36 точки. Единствената грешка за него беше изпълнението на само двоен аксел, а четворният салхов и комбинацията от тройни луц и тулуп беше перфектна.
 
Тази година Хави показва ново лице с изпълнението на Black Betty. Хореографията е впечатляваща, а испанецът най-после изравни оценките си за техника и компоненти на програма. Обичайно той получава по около 5 точки повече за техника. Състезателят винаги е казвал, че трябва да работи върху компонентите, където конкурентите му са по-добри от него.
 
Такахито Мура от Япония е втори с 82.57 точки. Неговата интерпретация на “Кармен” беше подчертана със сложни скокове и високи нива на елементите.
 
С два четворни скока – тулуп и салхов, но грешка при тройния аксел трети временно е неoстаряващият Константин Меншов (Русия). Четвърти и пети са американците Стивън Къриър и Макс Аарън, следвани от Такахико Козука (Япония), и продължаващите да се мъчат със скоковете Михал Брезина (Чехия) и Флоран Амодио (Франция).